Batı Türkistan'ın tarihi coğrafyası(başlangıçtan XII. yüzyılın ortalarına kadar)
Historical geography of Western Turkestan (from the beginning until the mid-12th centrury)
- Tez No: 886614
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÜNSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Batı Türkistan, Coğrafya, Tarih, Şehir, Mimari, Semerkant, Western Turkestan, Geography, History, City, Architecture, Samarkand
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
“Batı Türkistan'ın Tarihi Coğrafyası”adlı çalışmanın amacı Batı Türkistan'ın tarihini, coğrafyasını ve kültürel yapısını bilimsel verilerin ışığı altında incelemek ve ortaya koymaktır. Güneyde Himalaya Dağları sınır olmak üzere kuzeyde Ural ve Tanrı Dağları batıda ise Hazar Denizi'ne kadar olan sahayı ihtiva eden dünyanın en eski ve köklü uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan Batı Türkistan sahası, kendine has zengin kültürel mirasıyla her daim adından söz ettirmiştir. Bu zenginliği anlayabilmenin temelinde bölgenin konumu ve coğrafyası, bölgenin düzlükleri, gölleri, nehirleri ve dağlarının yer ve konumunun tespitinin önemi büyüktür. Burada yaşayan etkin siyasi güçler, uygarlıklara ait yerleşim yerleri ile şehirlerin bugünkü yerleri ve adlarının belirlenmesinin yanı sıra bölgedeki ekonomik, dini ve mimari yapının arka planında yer alan tarihi- coğrafi etkenleri anlamak ve anlam- iv landırabilmek öncelikli amacımızdır. Bu gaye ile başlangıçtan Büyük Selçuklu devrinin sonuna kadar olan süreçte bölge tarihi ve coğrafyasını aydınlatan ana kaynaklar ve araştırma eserleri sınıflandırılarak irdelenmiş, yabancı dilde ele alınan pek çok kaynak çevrilmiştir. Kaynakların sunmuş olduğu bilgiler karşılaştırılmalı olarak analiz edilerek bölgenin tarihi coğrafyası aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study entitled“Historical Geography of West Turkestan”is to examine and reveal the history, geography and cultural structure of West Turkestan in the light of scientific data. The Himalayan Mountains in the south are the border, the Ural Mountains in the north and the God Mountains in the west, the West Turkestan region, which has hosted the oldest and most rooted civilizations of the world, which includes the area up to the Caspian Sea, has always made its name with its rich cultural heritage. On the basis of understanding this richness, the location and geography of the region, the determination of the location and location of the plains, lakes, rivers and mountains of the region is of great importance. In addition to determining the current locations and names of the active political forces, settlements belonging to civilizations and cities living here, our primary goal is to understand and make sense of the historical and geographical factors that take place against the background of the economic, religious and architectural structure in the region. vi For this purpose, the main sources and research works that illuminate the history and geography of the region from the beginning to the end of the Great Seljuk period have been classified and examined, and many sources in foreign languages have been translated. The information provided by the sources has been analyzed in a comparative manner and the historical geography of the region has been tried to be clarified.