İntrakranial akım yönlendirici stentlerin morfolojik değişikliklerinin düz panel BT anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of morphological changes of intracranial flow diverter stents by flat panel CT angiography
- Tez No: 886622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORA KORKMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endovasküler tedavi, akım yönlendirici stent, düz panel BT anjiografi, intrakranial anevrizma, Endovascular treatment, flow diverter stent, flat panel CT angiography, intracranial aneurysm
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı intrakranial akım yönlendirici stentlerde meydana gelen ve stent etkinliğini değiştirebilecek morfolojik değişiklikleri düz panel BT anjiografi tekniği ile ortaya koyabilmek ve bu değişikliklerin anevrizma oklüzyonu üzerine olan etkilerini saptayabilmektir. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz girişimsel nöroradyoloji bilim dalında Mart 2008- Ağustos 2023 yılları arasında akım yönlendirici stent uygulanan, en az 6 ay klinik ve radyolojik takibi olan, takiplerde düz panel BT anjiografi tetkiki bulunan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi.Hastaların başvuru semptomları, anevrizma boyutları, işlemin teknik başarısı,tedavi sırasında veya sonrasında gelişen komplikasyonlar, takiplerindeki radyolojik görüntüleri ve klinik muayene bulguları kayıtlardan retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm stentlerin uzunlukları,proksimal ve distal çapları,darlık varlığında stentin en dar yerindeki çapı ve overekspansiyon varlığında ise en geniş segmentin çapı tedavi sırasında ve. 6.ay kontrollerindeki düz panel BT anjiografi ile ölçüldü. Bulgular: Akım yönlendirici stent ile tedavi edilen hastalarda yüksek anevrizma oklüzyon oranları ile düşük morbidite ve mortalite oranları saptanmıştır. Tedavi sırasında yapılan ölçümler sonucunda stenlerin uzunluklarının nominal uzunluklarına göre arttığı ve 6.ayda ise proksimal ve distal çaplarının artarak uzunluklarının tedavi sırasındaki uzunluklarına göre azaldığı saptanmıştır. Elongasyon miktarının anevrimaları total oklüde olmayan grupta daha fazla olduğu saptanmıştır. Sonuç: Diğer radyolojik yöntemlerle değerlendirilmeleri güç olan akım yönlendirici stentler yüksek uzaysal çözünürlüğü sayesinde düz panel BT anjiografi ile başarılı bir şekilde değerlendirilebilmekte ve stentlerde meydana gelen dinamik remodeling süreci bu yöntem ile ortaya konabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The main aim of this study was to demonstrate the morphological changes that occur in intracranial flow diverter stents that may alter stent efficacy by flat panel CT angiography technique and to determine the effects of these changes on aneurysm occlusion. Materials and Methods: Patients who underwent flow diverter stenting in the interventional neuroradiology department of our hospital between March 2008 and August 2023, who had clinical and radiological follow-up for at least 6 months, and who had flat panel CT angiography during follow-up were evaluated retrospectively. Admission symptoms, aneurysm sizes, technical success of the procedure, complications that developed during or after treatment, radiological images and clinical examination findings at follow-up were retrospectively evaluated from the records. The lengths, proximal and distal diameters of all stents, the diameter at the narrowest part of the stent in the presence of stenosis and the diameter of the widest segment in the presence of overexpansion were measured at the time of treatment. At 6-month follow-up, flat panel CT angiography was performed. Results: High aneurysm occlusion rates and low morbidity and mortality rates were found in patients treated with flow diverter stents. During treatment, the lengths of the stents increased compared to their nominal lengths, and at 6 months, the proximal and distal diameters increased and the lengths decreased compared to the lengths at the time of treatment. The amount of elongation was found to be higher in the group whose aneurysms were not completely occluded. Conclusion: Flow diverter stents, which are difficult to evaluate with other radiological methods, can be successfully evaluated with flat panel CT angiography thanks to its high spatial resolution and the dynamic remodelling process occurring in the stents can be revealed with this method.