Bergama yöresi Alevi kültürü ve müzik pratikleri
Bergama region Alevi culture and music practices
- Tez No: 886632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Anadolu kültürü, Bergama, Müzik, Ritüel, Anatolian culture, Bergama, Music, Ritual
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bireyin, toplulukların ya da toplumların yaşam tarzları, inançlar, düşünsel, dinsel ve estetik gelişimini ifade eden unsurlar kültürün ögelerini oluşturmaktadır. Anadolu'da bulunan farklı topluluklar kültürlerini nesilden nesile aktarmışlardır. Geçmişten günümüze değin Anadolu'da devam eden Alevi-Bektaşi inanç ve sosyokültürel yapısı özellikle edebiyat ve müzik aracılığıyla kuşaklararası aktarımla varlıklarını sürdürmüşlerdir. Bu Araştırmada, Bergama Yöresinde bulunan Alevilerinin ritüel içi müzik pratikleri ele alınmıştır. Bergama'da bulunan merkez cemevi çalışmalarını Pir Sultan Abdal Derneği'ne bağlı olarak yürütmeye devam etmektedir. Aleviler Anadolu'ya Danişment Gazi zamanında Orta Asya'dan gelmektedir ve ilk yurt bölgeleri Sivas ve Tokat olmuştur. 1243 yılında yapılan Selçuklular ve Moğollar arasındaki Köse Dağ savaşı sonucunda batıya göç ile boy beyi ve mürşidi olan Köse Süleyman oğullarının önderliğinde Bergama yöresinde Karesi Beyliği kurulmuş böylelikle Bergama'da yaşayan Alevilerin yurt bölgesi haline gelmiştir. Çalışmanın içeriğinde Aleviliğin tarihsel gelişimi, Alevi kültürü ve kimliği, Alevi müzikleri temeli doğrultusunda; Bergama yöresi ve özellikleri, bölgede yaşayan Alevilerin ritüel uygulamaları ve ritüel içi müzik pratiklerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu sebeple; yaşadıkları bölgede, ibadetlerini ve birçok etkinliklerini gerçekleştirdikleri cemevinde alan araştırması yapılmıştır. Alevi kültürü ile yapılan çalışma ile ritüel uygulamalarının verileri, katılımcı gözlem ve görüşme yoluyla ilk defa bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Elements expressing the lifestyles, beliefs, intellectual, religious and aesthetic development of individuals, communities or societies constitute the elements of culture. Different communities in Anatolia have transferred their cultures from generation to generation. Alevi-Bektashi belief and socio-cultural structure, which has continued in Anatolia from the past to the present, has survived through intergenerational transmission, especially through literature and music. In this research, ritual music practices of Alevis living in Bergama Region are discussed. The center cem house in Bergama continues to carry out its activities under the Pir Sultan Abdal Association. Alevis came to Anatolia from Central Asia during the time of Danişment Gazi and their first dormitory regions were Sivas and Tokat. As a result of the Köse Dağ war between the Seljuks and the Mongols in 1243, the Karesi Principality was established in the Bergama region under the leadership of the sons of Köse Süleyman, who was the chief and master of the tribe, and thus became the homeland of the Alevis living in Bergama. In the content of the study, in line with the historical development of Alevism, Alevi culture and identity, Alevi music; It is aimed to reveal the Pergamon region and its characteristics, the ritual practices of the Alevis living in the region and the ritual music practices. Therefore; A field research was conducted in the cem house where they performed their worship and many activities in the region where they lived. The data of the ritual practices and the study with the Alevi culture were examined for the first time in this study through participant observation and interview.