D-galaktoz ile yaşlanma modelinde nebivololün sıçan dorsal cilt flebi yaşayabilirliği üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of nebivolol on the viability of rat dorsal skin flap in the D-galactose aging model
  1. Tez No: 886820
  2. Yazar: SERVET YEKTA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÇETİNKALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: cilt yaşlanması, D-Galaktoz, yaşlılıkta cilt flebi dolaşımı, oksidatif stres, Skin aging, D-Galactose, skin flap circulation in aging
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
D-Galaktoz İle Yaşlanma Modelinde Nebivololün Sıçan Dorsal Cilt Flebi Yaşayabilirliği Üzerine Etkilerinin Araştırılması Amaç: Cilt yaşlanması ve yaşlanma etkilerinin geri çevrilebilmesi uzun zamandır yapılan çalışmalarda hep ilgi alanı olmuştur. Yaşlanmanın flep dolaşımına etkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlanan bu çalışmada D-Galaktoz'un ve Nebivolol'ün tek başına ve birlikte olarak sıçan dorsal cilt flebi dolaşımına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Otuz iki adet Wistar Albino sıçan, her grupta sekiz adet olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Rastgele seçilen iki gruba yedi hafta boyunca D-Galaktoz, diğer iki gruba serum fizyolojik çözeltisi verildi. Deneyin 7. ve 8. haftasında tüm hayvanlardan oksidatif durum ve antioksidan kapasite bakılması amacıyla kan alındı. Geri döndürme ve tedavi gruplarına 7. haftadan 9. haftaya kadar Nebivolol verildi. Sekizinci haftada tüm hayvanların sırtından modifiye McFarlane flebi kaldırıldı ve indosiyanin yeşili görüntülemesi yapıldı. Dokuzuncu haftada flep nekroz oranı belirlenerek nekroz sınırından punch biyopsi alındı. Sonuçların değerlendirilmesi amacıyla Student t ve ANOVA testi uygulandı. Bulgular: Yaşlandırma (%22,3), geri döndürme (%22,7) ve tedavi (%20,6) gruplarının nekroz oranları kontrol grubuna (%32,5) göre istatistiksel olarak daha düşük bulundu. D-Galaktoz verilmiş olan gruplarda histolojik yaşlanma bulguları kontrol ve tedavi gruplarına göre daha fazla bulundu. Aynı gruplarda eNOS, Caspase 3 miktarları, kontrol ve tedavi gruplarına göre daha yüksek bulunurken VEGF ve TGFβ1 miktarları daha az bulundu. Tedavi grubunda 8. hafta SOD değeri diğer gruplara göre yüksek bulundu. Diğer parametreler açısından biyokimyasal analizlerde gruplar arasında istatistiksel bir farklılık bulunmadı. Sonuç: D-Galaktoz, verildiği gruplarda cilt yaşlanması bulgularını ortaya çıkarmasına rağmen nekroz oranlarını azaltmıştır. Tedavi grubunda nebivolol, antioksidan mekanizmalar üzerinden etki ederek nekroz oranlarını azaltmıştır. Yaşlandırma ve geri döndürme gruplarında daha az nekroz oranı görülmesi, D-Galaktoz'un iskemik ön koşullandırma oluşturmuş olabileceğini, yaşlılıkta flep çalışmaları için daha uzun süre ve yüksek dozda kullanılması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Nebivolol on the Viability of Rat Dorsal Skin Flap in the D-Galactose Aging Model Aim: Skin aging and reversal of the effects of aging have always been of interest in studies for a long time. The aim of this study was to evaluate the effect of D-Galactose and Nebivolol alone and in combination on the circulation of rat dorsal skin flaps. Material and Method: Thirty-two Wistar Albino rats were divided into four groups of eight rats per group. Two randomly selected groups were given D-Galactose and the other two groups were given saline solution for seven weeks. At the 7th and 8th week of the experiment, blood was collected from all animals for oxidative status and antioxidant capacity. Nebivolol was given to the reversal and treatment groups from week 7 to week 9. In the eighth week, a modified McFarlane flap was removed from the back of all animals and indocyanine green imaging was performed. At the ninth week, flap necrosis rate was determined and punch biopsy was taken from the necrosis border. Student's t and ANOVA tests were used to evaluate the results. Results: The necrosis rates of the aging (22.3%), reversal (22.7%) and treatment (20.6%) groups were statistically lower than the control group (32.5%). Histologic aging findings were higher in the D-Galactose treated groups compared to the control and treatment groups. In the same groups, eNOS and Caspase 3 levels were found to be higher than the control and treatment groups, while VEGF and TGFβ1 levels were found to be lower. SOD value at week 8 was higher in the treatment group compared to the other groups. No statistical difference was found between the groups in biochemical analyzes in terms of other parameters. Conclusion: D-Galactose decreased necrosis rates although it revealed signs of skin aging in the groups to which it was administered. In the treatment group, nebivolol reduced necrosis rates by acting through antioxidant mechanisms. The lower necrosis rates in the aging and reversal groups suggest that D-Galactose may have created ischemic preconditioning and should be used for longer periods and at higher doses for flap studies in the elderly.