6 Şubat Depremine maruz kalmış bireylerin yeniden sosyalizasyon süreci
6 February the resocialization practices of individuals exposed to Kahramanmaraş Erthquake
  1. Tez No: 886889
  2. Yazar: BEYZA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Deprem, Sosyalizasyon, Göç, Naturel disaster, earthquake, socialization, migration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünyanın ortaya çıkmasından itibaren doğal afet dediğimiz doğa olayları varlığını sürdürmektedir. İnsanlığın ortaya çıkmasıyla da insan-doğa çelişkisi oluşmaya başlamış ve insanlar doğayla mücadele içerisine girmiştir. Doğa olaylarının afet olarak adlandırılması da toplumların üzerindeki negatif etkisinden kaynaklanmaktadır. Doğa olayları her coğrafyada farklı şekillerde kendini gösterdiği gibi her toplumun da doğal afetlerle mücadelesi farklı olmaktadır. Şiddeti ve yıkıcılığı en çok olan doğa olayı etkilediği alan itibariyle çok geniş çapa yayılabilen depremdir. Depremlerin ne zaman olacağının bilinmemesi toplumlar için hazırlıklı olunmasını zorunlu kılmaktadır. Ansızın meydana gelen depremler beraberinde yıkım ve can kayıplarına sebep olarak toplumları derinden sarsmaktadır. Bulunduğu coğrafya olarak fay hatlarının üzerinde yer alan Türkiye depremlere sürekli maruz kalan bir ülke konumundadır. Türkiye bu zamana kadar gerçekleşmiş depremlerden yıkımı ve tahribatı çok fazla olan Kahramanmaraş depremini yaşamıştır. 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş depremi 11 ili etkisi altına almış ve birçok yıkıma sebep olarak insanları göç etmek mecburiyetinde bırakmıştır. Depremler başlı başına insanları rutin hayatlarını bozarak birçok kayıp ve sıkıntılara neden olurken beraberinde başta barınma ihtiyacı ve ortaya çıkardığı sıkıntılar da depremin psikolojik, ekonomik, sosyolojik boyutların olumsuz anlamda etkilemektedir. Göç ile birlikte baş edilmesi gereken tek şey depremin etkileri değil yeni bir şehirde yeni bir düzen oluşturmaya çalışmak da başlı başına zorlu bir süreçtir. Bu araştırma Kahramanmaraş depremini yaşamış ve sonrasında göç etmek zorunda kalmış bireylerin deprem öncesi deprem anı ve deprem sonrası sosyalizasyon pratiklerini nasıl deneyim edindiklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma hem akademik anlamda, hem bireylerin göç ve deprem deneyimleri sunumunda önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Since the emergence of the world, natural events, which we call natural disasters, have continued to exist. With the emergence of humanity, the human-nature contradiction started to emerge and people entered into a struggle with nature. The fact that natural events are called disasters is due to their negative effects on societies. Since natural events manifest themselves in different ways in every geography, each society's struggle against natural disasters is also different. The most severe and destructive natural event is the earthquake, which can spread over a very wide area in terms of the area it affects. The unpredictability of earthquakes makes it necessary for societies to be prepared. Sudden earthquakes cause destruction and loss of life, deeply shaking societies. Geographically located on fault lines, Turkey is a country that is constantly exposed to earthquakes. Among the earthquakes that have occurred so far, Turkey has experienced the Kahramanmaraş earthquake, which was very destructive and devastating. The Kahramanmaraş earthquake in 2023 affected 11 provinces and caused many devastations, forcing people to migrate. While earthquakes in themselves disrupt people's routine lives and cause many losses and troubles, the need for shelter and the problems it creates also negatively affect the psychological, economic and sociological dimensions of the earthquake. The effects of the earthquake are not the only thing to cope with after migration; trying to establish a new order in a new city is a challenging process in itself. This study aims to reveal how individuals who experienced the Kahramanmaraş earthquake and had to migrate afterwards experienced socialization practices before, during and after the earthquake. This study aims to fill an important gap both academically and in terms of revealing the migration and earthquake experiences of individuals.