Depremi yaşayan bireylerin travma sonrası stres, umutsuzluk ve ölüm kaygısı düzeylerinin incelenmesi
Examination of post traumatic stress, hopelessness and death anxiety levels of individuals who experiencend
- Tez No: 899000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUCAHİT ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Ölüm Kaygısı, Travma Sonrası Stres, Umutsuzluk, Death Anxiety, Eartquake, Hopelessness, Traumatic Stress
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Depreme maruz kalmış bireylerin günlük hayatlarına devam ederken yaşamış oldukları bu travmaya bağlı olarak ortaya çıkan etkilerin incelenmesidir. İncelenen bu etkiler bireylerin günlük hayatlarına ne derece devam edebildikleri, hayat kalitelerini ne derecede etkiledikleri araştırılacaktır. Araştırma sonucunda deprem sonrası oluşan travmanın boyutları ve günlük hayatlarına devam edebilmeleri açısından bireylere yardımcı olmak amaçtır. Materyal ve Metot: 6 Şubat Kahramanmaraş depremini yaşayan bireylerin deprem sonrası travma sonrası stres, umutsuzluk ve ölüm kaygısı düzeylerini incelemek amacıyla bir anket formu hazırlandı. Bu anket, toplam 396 katılımcıya uygulandı. Katılımcıların 132'si (%33.33) depremde kayıp yaşarken, 264'ü (%66.67) kayıp yaşamamıştır. Bulgular: Depremde kayıp yaşayanlar ile kayıp yaşamayanlar arasında travma sonrası stres, umutsuzluk ve ölüm kaygısı düzeyleri incelendiğinde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca, bu faktörlerin depresyon ve anksiyete üzerindeki etkilerinin devam ettiği belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız, depremin etkilerinin kayıp yaşayan bireyler üzerinde daha yüksek travma sonrası stres, anksiyete ve depresyon düzeyleri ile kendini gösterdiğini ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Aim: It is the examination of the effects of this trauma experienced by individuals exposed to the earthquake while they continue their daily lives. These effects will be investigated to what extent individuals can continue their daily lives and to what extent they affect their quality of life. As a result of the research, the aim is to help individuals in terms of the extent of the trauma that occurred after the earthquake and their ability to continue their daily lives. Materials and Methods: A survey form was prepared to examine the post-traumatic stress, hopelessness and death anxiety levels of individuals who experienced the February 6 Kahramanmaraş earthquake. This survey was administered to a total of 396 participants. While 132 (33.33%) of the participants experienced losses in the earthquake, 264 (66.67%) did not experience losses. Results: When the levels of post-traumatic stress, hopelessness and death anxiety were examined between those who experienced loss in the earthquake and those who did not, significant relationships were detected. Additionally, it has been determined that the effects of these factors on depression and anxiety continue. Conclusion: Our study results reveal that the effects of the earthquake manifest themselves with higher levels of post-traumatic stress, anxiety and depression on individuals who experienced loss.