Bilim ve sanat merkezindeki matematik sınıfının akıl yürütme bağlamında incelenmesi
Investigation of mathematics class in the science and art center in the context of reasoning
  1. Tez No: 886921
  2. Yazar: ESRA NUR SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl yürütme, öğrenci muhakemesini destekleyen öğretmen eylemi, matematik öğretmeni, Bilim ve Sanat Merkezi, Reasoning, teacher moves for supporting student reasoning, mathematics teacher, science and art center
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu araştırma, Bilim ve Sanat Merkezinde görev yapan bir matematik öğretmeninin farklı sınıf düzeylerinde sergilediği öğretmen eylemlerini, akıl yürütme bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden, tekli durum çalışması deseni ile yürütülen bu araştırmanın katılımcıları, kadın bir matematik öğretmeni, 5. ve 7. sınıf öğrencileridir. Araştırmanın verileri, 6 hafta süresince 12 ders saati boyunca gözlem ve video kayıt yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Katılımcı öğretmenin ders anlatım süreci ders gözlem formunda yansıtılmış, sergilediği eylemler, Ellis ve diğerlerinin (2019) geliştirdiği Öğrenci Muhakemesini Destekleyen Öğretmen Eylemleri (Teacher Moves for Supporting Student Reasoning, TMSSR) çerçevesi bağlamında betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, katılımcı öğretmenin gözlemlenen derslerinde analiz edilen öğretmen eylemleri potansiyeline göre incelendiğinde düşük potansiyelli eylemlere, yüksek potansiyelli eylemlere kıyasla daha sık yer verdiği, kategorilere göre incelendiğinde ise en çok öğrenci muhakemesini destekleme kategorisine ait eylemlerin kullanıldığı, en az ise öğrenci muhakemesini genişletme/ geliştirme kategorisine ait eylemlerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin akıl yürütmelerini desteklemek için düşük potansiyelli eylemlerden cevap isteme, doğru yanıtı onaylama, bilgi verme, işlemsel bilgi verme ve açıklama yapma eylemlerine; yüksek potansiyelli eylemlerden ise rehberlik etme, akıl yürütmeyi teşvik etmek, kavramsal bilgi verme/ açıklama yapma, öğrenci düşüncesini/ yanıtını yeniden temsil etmek, öğrencilerin fikirlerini açığa çıkarma eylemlerine sıklıkla yer verdiği görülmüştür. Katılımcı öğretmenin gözlemlenen farklı sınıf düzeylerinde TMSSR çerçevesi bağlamında belirgin bir farklılık tespit edilememiştir. Ayrıca tez çalışmasının sonucunda, öğrencilerin akıl yürütme becerilerinin desteklenmesinde öğretmen eylemlerinin yanı sıra tercih edilen etkinliğin türünün, öğrencilerin anlatılacak konuya ön bilgilerinin yeterli seviyede olmasının, öğrencilerin derse ve konuya karşı ilgili ve meraklı olmasının sergilenen eylemlerin potansiyelinin türünü etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, gelecek çalışmalarda öğrencilerin akıl yürütme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen etkinlikler veya ders planları tasarlanabilir ve bu etkinliklerin etkililiği ve farklı sınıf düzeylerinde nasıl uygulandığı incelenebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the teacher moves of a mathematics teacher working at the Science and Art Center in two different classroom environments, in the context of reasoning. The participants of this research, which was conducted with the single case study design which is one of the qualitative research methods, are a female mathematics teacher and 5th and 7th grade students she teach. The data of the research were collected using observation and video recording methods during 12 lesson hours over 6 weeks. The participating teacher's lecture process was reflected in the observation form, and the moves she used were analyzed with the descriptive analysis technique in the context of the Teacher Moves for Supporting Student Reasoning (TMSSR) framework developed by Ellis et al. (2019). As a result of the findings, when the teacher moves analyzed in the observed lessons of the participating teacher were examined according to their potential, it has been observed that she included lowpotential moves more frequently than high-potential moves, and when examined according to categories, she used moves belonging to the category of facilitating student reasoning the most, and moves belonging to the category of extending student reasoning the least. In addition, it has been seen that in order to support students' reasoning, she often included low-potential moves including eliciting answer, validating a correct answer, providing information, providing procedural explanation, and high-potential moves including providing guidance, encouraging reasoning, providing conceptual explanation, re-representing, eliciting ideas. No significant difference could be detected in the lessons taught by the participating teacher at different grade levels in the context of the TMSSR framework. Also, as a result of the thesis study, it was concluded that in addition to teacher moves for supporting students' reasoning skills, the type of activity preferred, the students' sufficient prior knowledge of the subject to be taught, and the students' interest and curiosity towards the lesson and the subject affect the type of potential moves exhibited. In line with these results, activities or lesson plans aimed at supporting students' reasoning skills can be designed in future studies and the effectiveness of these activities and how they are implemented at different grade levels can be examined.