Ankara'da soğuk zincir donanımına sahip ecza depolarında aşı ve diğer biyolojik maddelerin soğuk zincir koşullarına uygun olarak saklama durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of pharmacy stores in Ankara regarding the vaccine and other biological products preserving conditions according to cold chain procedurs
- Tez No: 88694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: ecza deposu, soğuk zincir, biyolojik ürün, Pharmacy store, cold chain, biological product
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Bozkaya Ç., Ankara'da Soğuk Zincir Donanımına Sahip Ecza Depolarında Aşı ve Diğer Biyolojik Maddelerin Soğuk Zincir Kurallarına Uygun Olarak Saklama Durumlarının Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Yönetimi Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Araştırmada; Ankara ilindeki ecza depolarında, soğuk zincirle ilgili mevcut durum, bu depolarda görevli mesul müdürlerin ve depo sorumlularının soğuk zincir konusunda bilgi ve uygulamalarının saptanması amaçlanmıştır. Araştırma, kesitsel nitelikte bir durum saptama çalışmasıdır. Araştırmada, katılan kişilerin demografik özellikleri, soğuk zincir ve mevcut uygulamalar konusundaki bilgilerini belirlemeyi amaçlayan bir anket formu ile, depodaki mevcut araç gereç, durum ve uygulamaları saptamayı amaçlayan bir durum saptama formu kullanılmıştır. Ankette yer alan sorular yüzyüze görüşme yöntemi ile, depo mesul müdürü ve depo sorumlusuna sorularak; durum saptama formu ise gözlem yoluyla doldurulmuş ve soğutucuların iç ısıları ölçülmüştür. Araştırmada katılanların, biyolojik ürünler ve soğuk zincirle ilgili bilgileri, özellikle ilaç firmaları/tıbbi mümessiller ve ürün prospektüslerinden aldıkları ve takip ettikleri, bu konuda özel bir eğitim almadıkları, biyolojik ürünlerin özellikleri, soğutucuların nitelikleri, ürünlerin saklanacakları ideal ısı derecelerini ve ortamlarını sağlama ve sürdürme konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıkları, depolamayı ürünleri herhangi bir soğutucu içine rastgeîe yerleştirme, soğuk zinciri, sadece ürünlerin ideal ısıda sevk edilmesi olarak algıladıkları ve uyguladıktan, soğuk zincirle ilgili bilgilerinin yetersiz olduğu ve davranışa dönüşemediği anlaşılmıştır. 23 depoda ölçümlerle yapılan kontroller sonucunda, sadece 7 deponun uygun ısı aralıklarına sahip olduğu, ürün etkililiğini garantileyecek gerekli kriterlerin birarada bulunma zorunluluğu doğrultusunda yapılan genel değerlendirmede; tüm depoların, bu kriterleri tanı ve birarada bulundurmaması nedeniyle, soğuk zincire tam anlamıyla uygun olarak bulunmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, ecza depolarındaki depo sorumlularının bilgi düzeylerinin yeterli ve sistematik olmaması, depolardaki koşulların ve uygulamaların soğuk zincire tam anlamıyla uygunluk göstermemesi, ürünlerin etkililiğini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sonuçlar doğrultusunda, ecza depolarının çalışmaları için gerekli belgelerin, araç, gereçlerin ve çalışan personelin günün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Bozkaya C, Assessment of Pharmacy Stores in Ankara Regarding the Vaccine and Other Biological Products Preserving Conditions According to Cold Chain Procedures, Hacettepe University, Health Sciences Institute, Health Management Master Thesis, Ankara, 2000. The aim of the study is to assess the current situation of cold chain at the pharmacy stores in Ankara and the knowledge and behaviors of directors of these stores on cold chain procedures. The research is a cross-sectional survey. In the research two different questionnaires were used. First questionnaire aimed to assess the knowledge and practice of the individuals on cold chain procedures while the second aimed to obtain the status of current logistic procedures in the store. Face to face interview was done with the director and cold chain manager of the store and inventory questionnaire was filled through observation. On the other hand the temperature of the coolers was measured. Results of the research showed that surveyed individuals did not attain any special training and they receive and follow the information on cold chain and biological substances especially from drug companies/medical representatives and prospectus of product. They also lack the information on features of biological product, characteristics of coolers and maintaining the ideal temperature for the storage of products. On the other hand they perceive and practice the storage of the products as placing them in a cooler and the cold chain as shipping them in ideal temperature. They have missing information on cold chain and they did not develop behavior chances. Temperature of seven pharmacy stores out of the 23 observed was found to be within the limits of adequate temperature. On the other hand, assessment of the stores using all product effectiveness criteria showed that non-of the stores were adequate in terms of cold chain. As a result, lack of knowledge and non-systematic approach of the pharmacy store managers, inadequate storage and cold chain conditions decrease the product effectiveness. Taking the results into consideration, it is suggested to update the documents, tools, equipment and personnel of the pharmacy stores.