Farklı sosyo-ekonomik düzeydeki lise öğrencilerinin benlik saygısı ile ruhsal durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The Relation between the self esteem and mental state of high school students from different socio-economic levels
  1. Tez No: 88695
  2. Yazar: GÜLDEN UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Home Economics, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lise Öğrencileri, Benlik Saygısı, Ruhsal Durum, 11-18 Yaş Gençler İçin Kendini Değerlendirme (YSR), High School Students, Self-Esteem, Mental State, Youth Self- Report For 1 1-18 Age (YSR) 11 so»
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Farklı sosyo- ekonomik düzeydeki lise öğrencilerinin benlik saygısı ile ruhsal durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla bu araştırma yapılmıştır. V Bu amaçla Ankara il merkezinde bulunan özel ve resmi liselere devam etmekte olan 482 genç araştırmaya alınmıştır. Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve 11-18 Yaş Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatiksel işlemleri, T-testi, ANOVA-TUKEY HSD testi ve Pearson momentler çarpımı korelasyonu testi ile test edilmiştir. Araştırmada Rosenberg benlik ölçeği saygısı ve 11-18 Yaş Gençler İçin Kendini Değerlendirme ölçeği arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ankara il merkezinde resmi ve özel liselere devam etmekte olan ergenlere ilişkin ortalama değerler elde edilmiştir. Lise öğrencilerinin benlik saygısı düzeyi çoğunlukla yüksek olarak bulunmuştur ve öğrencilerin 11-18 Yaş Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği alt testleri için ortalama puanlar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been carried out to analyse the relation between the self- esteem and mental state of high school students from different socio- economic levels. The subject of the study were 482 students of various public and private high schools. Rosenberg Self-esteem Scale and Youth Self Report for 11-18 age group students have been used. T test, ANOVA and TUKEY HSD and the correlation of the Pearson moment's tests were used for statistical analysis. Significant relation was found between Rosenberg self esteem scale and Youth Self Report for 11-18 age (YSR)score. Most of the high schoool students had high levels of self esteem and some avarage scores calculated for each sub-tests of youth self report for students.