Imatinib mesilat dirençli K562 hücre soyu ile duyarli K562 hücre soylarinda DNA Metiltransferaz 1 enziminin ifade düzeyinin karşılaştırılması
Comparison of the expression levels of DNA Methyltransferase 1 enzyme in imatinib mesylate resistant K562 cell line and sensitive K562 cell line
  1. Tez No: 887309
  2. Yazar: PARIA NOJAVAN TALATAPEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL SABRİ HANÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: DNMT1, İmatinib direnci, K562 hücre hatları, İmatinib mesilat, Kronik miyeloid lösemi, DNMT1, Imatinib resistance, K562 cell lines, Imatinib mesylate, Chronic myeloid leukem
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Nojavan Talatapeh, P. (2024). IMATİNİB MESİLAT DİRENÇLİ K562 HÜCRE SOYU İLE DUYARLI K562 HÜCRE SOYLARINDA DNA METİLTRANSFERAZ 1 ENZİMİNİN İFADE DÜZEYİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Bioloji ve Genetik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Çalışmamızda imatinib mesilata dirençli (K562R) ve duyarlı (K562S) K562 hücre hatlarında DNA Metiltransferaz 1(DNMT1) ekspresyon düzeyleri incelenmiştir. Bulguları, hassas hücre hattına kıyasla dirençli hücre hattında DNMT1 gen ifadesinde 1,3921286 katlık önemli bir artış olduğunu ortaya koymuştur. DNMT1'in bu yukarı regülasyonu, K562 hücrelerinde imatinib mesilata karşı direnç gelişiminde potansiyel bir rol oynadığını düşündürmektedir. Çalışmamız, sonuçların doğruluğunu ve tutarlılığını sağlamak için deneylerin üç kez tekrarlanmasının önemini vurgulamıştır. Bulgularının doğrulanması, DNMT1'in imatinib direncindeki rolüne ilişkin argümanı güçlendirmekte ve potansiyel olarak yeni terapötik stratejilere yol açmaktadır. Ayrıca, çalışmamız imatinib dirençli tümörler için bir tedavi olarak DNMT1 inhibitörlerinin araştırılmasını ve DNMT1 ile imatinib direncinde rol oynayan diğer genler arasındaki ilişkinin incelenmesini önermiştir. Araştırmamız ayrıca tedavi sonuçlarını iyileştirmek için hem dirençte rol oynayan moleküler yolları hem de DNMT1'i hedef alan kombinasyon tedavilerinin geliştirilmesini önermiştir. Çalışmamız hücre hatlarında gerçekleştirilmiş olsa da, DNMT1'in imatinib direncindeki rolünü ve insan bağlamında terapötik bir hedef olarak potansiyelini doğrulamak için daha fazla klinik doğrulamaya ihtiyaç olduğunu vurguladık. Bu çalışmamız, imatinib direnci bağlamında DNMT1'in önemine ışık tutmakta ve kronik miyeloid lösemi tedavisinde direnç mekanizmalarını anlamayı ve bunlarla mücadele etmeyi amaçlayan gelecekteki araştırmalar için güçlü bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nojavan Talatapeh, P. (2024). Comparison Of The Expression Levels Of DNA Methyltransferase 1 Enzyme In Imatinib Mesylate Resistant K562 Cell Line And Sensitive K562 Cell Line. Istinye University, Institute of Health Science, Department of Medical Biology and Genetic. Masters Thesis. Istanbul. In our study, DNA Methyltransferase 1 (DNMT1) expression levels were examined in imatinib mesylate resistant (K562R) and sensitive (K562S) K562 cell lines. Their findings revealed a significant 1.3921286-fold increase in DNMT1 gene expression in the resistant cell line compared to the sensitive cell line. This upregulation of DNMT1 suggests a potential role in the development of resistance to imatinib mesylate in K562 cells. Our study emphasized the importance of repeating the experiments three times to ensure the accuracy and consistency of the results. Confirmation of their findings strengthens the argument for the role of DNMT1 in imatinib resistance and potentially leads to novel therapeutic strategies. Furthermore, our study suggests investigating DNMT1 inhibitors as a treatment for imatinib-resistant tumors and examining the relationship between DNMT1 and other genes involved in imatinib resistance. Our research also suggested the development of combination therapies targeting both the molecular pathways involved in resistance and DNMT1 to improve treatment outcomes. Although our study was performed in cell lines, we highlighted the need for further clinical validation to confirm the role of DNMT1 in imatinib resistance and its potential as a therapeutic target in the human context. Our study sheds light on the importance of DNMT1 in the context of imatinib resistance and provides a powerful resource for future research aimed at understanding and combating resistance mechanisms in the treatment of chronic myeloid leukemia.