Ergenlerde görünümle ilişkili sosyal medya bilincinin, beden imajı, ideallerin içselleştirilmesi ve ruhsal gelişime etkisi
The effect of appearance-related social media consciousness in adolescents on body image, internalization of ideals and spiritual development
- Tez No: 887339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ EMRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Psychology, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Ergenler, ideallerin içselleştirilmesi, sosyal medya bilinci, beden imajı ve ruhsal gelişim, Adolescents, internalization of ideals, social media awareness, body image and spiritual development
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; ergenlerde görünümle ilişkili sosyal medya bilinci, beden imajı, ideallerin içselleştirilmesi ve ruhsal gelişimlerine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve metot: Araştırma ilişkisel tarama modelinde olup verilerin analizinde regresyon ve korelasyon kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Sivas ilinde 9.,10., 11. ve 12. sınıfa devam eden 13-17 yaş aralığındaki ergenlerdir. Araştırmada maksimum çeşitlilik ve tabakalı örneklem yöntemleri kullanılarak, 1641 öğrenciye ulaşılmıştır. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, İdeallerin İçselleştirilmesi, Görünümle İlişkili Sosyal Medya Bilinci, Beden İmajı ve Ergenlikte Ruhsal Gelişim Ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada ergenlerin, beden imajı ile görünümle ilişkili sosyal medya bilinci arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ergenlerin, görünümle ilişkili sosyal medya bilinci ile ideallerin içselleştirilmesi arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ergenlerin, ruhsal gelişim ile görünümle ilişkili sosyal medya bilinci arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada kullanılan demografik değişkenlerin; görünümle ilişkili sosyal medya bilinci, beden imajı, ideallerin içselleştirilmesi, ruhsal gelişim algılarını anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Ergenlerin görünümle ilişkili sosyal medya bilinci ile beden imajı ideallerin içselleştirilmesi ve ruhsal gelişim ile görünümle ilişkili algıları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research; The aim of this study is to examine the appearance-related social media awareness, body image, internalization of ideals and its effects on psychological development in adolescents. Material and method: The research was in a relational screening model and regression and correlation were used in the analysis of the data. The population of the research is adolescents between the ages of 13-17 who are attending the 9th, 10th, 11th and 12th grades in Sivas. By using maximum diversity and stratified sampling methods in the research, 1641 students were reached. Personal information form, Internalization of Ideals, Appearance-Related Social Media Consciousness, Body Image and Spiritual Development Scales in Adolescence were used as data collection tools. Results: The study concluded that there is a significant, moderate and positive relationship between adolescents' body image and appearance-related social media awareness. It was concluded that there is a significant, low-level and positive relationship between adolescents' appearance-related social media awareness and internalization of ideals. It was concluded that there was a significant, low-level and positive relationship between adolescents' spiritual development and appearance-related social media awareness. Demographic variables used in the research; It was concluded that appearance-related social media awareness, body image, internalization of ideals significantly predicted perceptions of spiritual development. Conclusion: It was concluded that there is a significant relationship between adolescents' appearance-related social media awareness, internalization of body image ideals, and their psychological development and appearance-related perceptions.