Düzeltici egzersiz programları ile birleşik tüm beden elektromiyostimülasyon uygulamalarının fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of whole body electromyostimulation applications integrated with corrective exercise programs on functionality
- Tez No: 887390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonellik, fonksiyonel hareket tarama, düzeltici egzersiz, tüm beden elektromiyostimülasyon, denge, Functionality, functional movement screening, corrective exercises, whole body electromyostimulation, balance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, düzeltici egzersiz programı ile birleşik TB-EMS uygulamasının fonksiyonellik ve denge üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, başlangıç FHT test puanları ≤14 olan, düzenli antrenman yapmayan, sağlıklı 28 gönüllü katılımcı (21,54± 1,72 yaş/yıl) dahil edilmiştir. Katılımcılar 2 gruba (Düzeltici EG, Düzeltici+ TB-EMS EG) ayrılmıştır. Araştırma modellerinden ön test-son test deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Katılımcılara 6 hafta/ haftada 3 gün olacak şekilde bir dizi düzeltici egzersizler uygulatılmıştır. Düzeltici EG, sadece düzeltici egzersizler uygularken Düzeltici+ TB-EMS EG'na düzeltici egzersizler TB-EMS cihazı ile uygulatılmıştır. Çalışma öncesi ve sonrası % Yağ, FHT testi, Y denge testi ve DHPS test ölçümleri alınarak TB-EMS uygulamasının grup içi ve gruplar arası fonksiyonellik ve denge üzerine etkileri incelenmiştir. Anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen bulgular FHT test puanlarında gelişim sağlamaya yönelik planlanan bir düzeltici egzersiz programının, her iki grup için etkili bir antrenman stratejisi olduğunu göstermektedir. Ek olarak dinamik ve statik denge performansında da her iki grupta bir gelişim görülmektedir. Bu gelişim değerlerinin yüzdesel oranına bakıldığında, Düzeltici+ TB-EMS EG'nda bu oranın daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of TB-EMS application integrated with corrective exercise program on functionality and balance. Materials and Methods: To this study, 28 healthy volunteer participants (21.54± 1.72 years/year) with baseline FHT test scores ≤14, who did not train regularly, were included. Participants were divided into 2 groups (Corrective EG, Corrective+ TB-EMS EG). The pretest-posttest experimental research model was used. A series of corrective exercises were applied to the participants for 6 weeks / 3 days a week. While the Corrective EG performed only corrective exercises, the Corrective+ TB-EMS EG performed corrective exercises with the TB-EMS device. Before and after the study, % Fat, FHT test, Y balance test and DHPS test measurements were taken and the effects of TB-EMS application on functionality and balance within and between groups were analysed. Significance level was accepted as p0.05). Conclusion: The findings obtained from our study show that a corrective exercise programme planned to improve FHT test scores is an effective training strategy for both groups. In addition, an improvement in dynamic and static balance performance was also observed in both groups. When the percentage ratio of these improvement values is analysed, it is seen that this ratio is higher in the Corrective+ TB-EMS group.