Modernin izinde karşıtlıkların güncel mimarlık örnekleri üzerinden incelenmesi
Examination of oppositions in the traces of modernity through examples of contemporary architecture
  1. Tez No: 887465
  2. Yazar: DERYA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE DÜZGÜN BEKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çok yönlülük, güncel mimarlık, karşıtlık, modernist mimarlık, yalınlaşma, Versatility, contemporary architecture, contrast, modernist architecture, simplification
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Karşıtlıklar evrenin denge unsurudur. Gerçeğin temel ölçütü ancak mevcut durumun zıddıyla belirlenebilir. Karşıtlıkların mimarideki yeri yadsınamaz derecede önemlidir. Bu çalışma, modern mimarlıkta yalınlaşmanın hâkimiyetinin, mimari eserlerde kullanılan karşıtlık unsurlarını nasıl kısıtladığını ve bu durumun mimari ifade üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Modern mimarlık takipçilerine en azıyla yetinmeyi öğütler. Tasarımda bu arılaştırmacı yaklaşım, tek bir buyurgan öğenin hâkim kılındığı tekil bir kurgu sistemini savunur. Modern mimarinin benimsediği“yalın”ve rasyonel yaklaşım, 1960'lardan itibaren çeşitli mimar ve tasarımcılar tarafından eleştirilmiştir. Yapılan bu eleştiriler çerçevesinde, bu çalışmada mimaride“yalınlık”kavramının“çeşitlilik ve kaosa”dönüşümünün anlaşılmasını sağlamak hedeflenmektedir. Yalınlık kavramının bu eleştirel süreç etrafında şekillenen evrimine dikkat çeken bu çalışma, modernin izinde gelişen güncel mimarlığın dinamiklerini anlamamıza yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Önemli bir diğer husus ise, modern mimarideki yalınlaşma anlayışının neden olduğu yapılaşmanın, kentin düzen ve düzensizlik arasındaki karmaşık sistemine ters düşen bir nitelik taşıyarak, kentin canlılığı, çeşitliliği ve dinamizmiyle uyumsuz bir varoluşa yol açmasıdır. Karşıtlık unsurlarının mimarlık pratiğinde kullanımının, kentin çeşitliliğine ve devingenliğine katkısı önem arz eder. Eşdeğer bir yaklaşımla, mekânı oluşturan elemanları, hâkim unsuru öne çıkarmayı önceleyen değil, karşıtlıklar arasındaki uyumu yakalamak maksadıyla kompoze etmek yaşamsal gereklikleri sağlamak adına belirleyici bir önem taşır. Karşıtlıklar dengeli ve ölçülü bir biçimde kullanıldığında mimarlıktaki, orijinal, etkileyici yapılar yaratma potansiyelini açığa çıkarır. Çalışmada yapılan literatür incelemesi sonucunda karşıtlıkların önemi ortaya konulmakta, betimsel analiz ile türlerine dair açılımlar yapılmaktadır. Bu bağlamda örneklem grubu üzerinden içeriksel bir analiz yapılmıştır. Analizler değerlendirildiğinde, mimarlıkta karşıtlıkların kullanımına verilen önemin artmasıyla birlikte farklı ve yaratıcı ifadelerin de paralel olarak artış gösterdiği, bunun da mimarlık dünyasında çeşitliliği ve estetik zenginliği yeniden canlandırdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Opposites are an essential element of the universe. The fundamental criterion of reality can only be determined by juxtaposing it with the opposite of the current state. The significance of opposites in architecture is undeniably profound. This study explores how minimalism's dominance in modern architecture has constrained the use of contrasting elements in architectural works and its impact on architectural expression. Followers of modern architecture advocate for minimalism, urging to suffice with the minimum. In design, this investigative approach advocates for defending a singular narrative dominated by a single authoritative element. Various architects and designers have criticized the“minimal”and rational approach embraced by modern architecture since the 1960s. In light of these critiques, this study aims to understand the transformation of“simplicity”into“diversity and chaos”in architecture. By highlighting the evolution of the concept of simplicity through this critical process, this study aims to assist in understanding the dynamics of contemporary architecture developed in the footsteps of modernism. Another crucial aspect is that the understanding of simplification in modern architecture leads to a structure that contradicts the complex system between order and disorder in the city, resulting in an existence incompatible with urban life's vitality, diversity, and dynamism. The use of opposing elements in architectural practice contributes significantly to the diversity and dynamism of urban environments. Similarly, with an equivalent approach, composing elements of space to capture the harmony between opposites, rather than prioritizing the dominant element, is crucial to ensuring vital necessities. When opposites are used in a balanced and measured manner in architecture, they reveal the potential to create original and impactful structures. Through a literature review and descriptive analysis, the importance of opposites is emphasized, and insights into their types are provided. A content analysis was conducted based on the sample group in this context. When the analyses are evaluated, it is believed that the increasing emphasis on the use of opposites in architecture leads to a parallel increase in diverse and creative expressions, thus revitalizing diversity and aesthetic richness in the architectural world.