Feminist coğrafya perspektifinden kadınların kenti kullanma deneyimi: Erzincan örneği
Women's experience of using the city from the perspective of feminist geography: The case of Erzincan
- Tez No: 887527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT TUYSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Feminist Coğrafya, Toplumsal Cinsiyet, Mekân, Femınıst Geography, Gender, Place
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezin amacı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz kalan kadınların kent mekânını deneyimlerken kendi cinsiyetleri içerisindeki sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıklarından ötürü de dezavantajlı pozisyona sürüklendiklerini ortaya koymaktır. Bu çerçevede tezin ana iddiası, eril tahakkümün varlığının hissedildiği kent mekânında, kadınların deneyiminin sosyo-ekonomik farklılıklardan da kaynaklanarak yaşamı şekillendirdiği üzerinedir. Bundan dolayı kent deneyimine de yansıyan sosyo-ekonomik farklılıklar kadınlar kendi cinsleri arasında da eşitsizliklerin var olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede, Erzincan kent merkezinde sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan birbirinden oldukça farklı olan iki mahalle tespit edilmiştir. Tespit edilen Demirkent Mahallesi'nde 16, Ersevenler Mahallesi'nde ise 12 katılımcı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Veriler Maxqda programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, kadınların gündelik yaşam pratiklerinin birbirinden ayrıldığı ve bunun sonucunda her bir kadının kenti farklı deneyimlediği tespit edilmiştir. İki farklı mahalledeki kadınların deneyimledikleri ile zihinlerinde tasarladıkları kent imgesi de birbirinden farklıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal that women who are subjected to gender inequality are dragged into a disadvantaged position due to their socio-economic and cultural differences within their own gender while experiencing urban space. In this perspective, the main idea of the thesis is that women's experiences are shaped by socio-economic differences in the urban space where the presence of masculine domination is felt. Therefore, socio-economic differences reflected in the urban experience show that there are also inequalities between women's own sexes. In this framework, two districts in Erzincan city center that are quite different from each other in terms of socio-economic and cultural aspects were identified, and in-depth interviews were conducted with 16 participants in Demirkent district and 12 participants in Ersevenler district. The data obtained were analyzed through the Maxgda program. As a result of the research, it was determined that women's daily life practices differ from each other and therefore each woman experiences the city differently. The city image that women in two different districts experience in their minds and design in their minds is also different.