Devlet okullarındaki sınıf öğretmenleri ile norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin karşılaştırılması (Balıkesir/Altıeylül il örneği)
Comparison of job satisfaction and burnout levels of classroom teachers in public schools and overstaffed classroom teachers
- Tez No: 887915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, Norm fazlası, Tükenmişlik, Duyarsızlaşma, İş doyumu, Primary school teacher, Excess of norm, Burnout, Depersonalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı Balıkesir Altıeylül devlet ilkokullarında görev yapan kadrolu sınıf öğretmenleri ile Balıkesir Altıeylül Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı görev yapan norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini belirleyerek farklı değişkenlere göre karşılaştırmaktır. Araştırma temelinde betimleyici nitelikte olan genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Bu araştırmanın örneklem grubunu, kolay örneklem yöntemiyle ulaşılabilen, Balıkesir Altıeylül merkez ilçede görev yapan, 200 kadrolu sınıf öğretmeni ve 65 norm kadro fazlası sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin kişisel bilgilerini belirlemek için kişisel bilgi formu, iş doyum düzeyini belirlemek için Minessota İş Doyum Ölçeği, tükenmişlik düzeylerini belirlemek için Maslach Tükenmişlik Envanteri Eğitimci Formu kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilerin analizinde, yüzdelik hesaplamalar (%), frekans dağılımı (f), aritmetik (x) ortalama, t testi (t), tek yönlü varyans analizi (F) ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan kadrolu sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, hizmet yılı, haftalık ders saati, sınıfta bulunan öğrenci sayısı, sosyal çevre memnuniyeti, mesleki memnuniyet değişkenlerine göre tükenmişlik ve iş doyum düzeyleri arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, mesleki memnuniyet değişkenlerine göre tükenmişlik düzeyleri arasında, sınıfta bulunan öğrenci sayısı, sosyal çevre memnuniyeti, okul yönetiminden yeterli destek alma değişkenlerine göre ise iş doyum düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri ile tükenmişliğin alt boyutları arasındaki ilişki incelenmiş; kadrolu sınıf öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri ile duygusal tükenme ve kişisel başarı düzeyleri arasında güçlü düzeyde pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Norm kadro fazlası sınıf öğretmenlerinin iş doyum düzeyleri ile kişisel başarı düzeyleri arasında orta düzey pozitif yönde bir ilişki olduğu fakat iş doyum düzeyleri ile duygusal tükenme düzeyleri arasında ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the job satisfaction and burnout levels of permanent primary school teachers working in Balıkesir Altıeylül public primary schools and the regular primary school teachers working under Balıkesir Altıeylül National Education Directorate and to compare them according to different variables. The research was designed according to the relational scanning model, one of the general scanning models that is descriptive in nature. The sample group of this research consists of 200 permanent primary school teachers and 65 over-the-norm primary school teachers working in Balıkesir Altıeylül central district, who can be reached by easy sampling method. A personal information form was used to determine the personal information of the primary school teachers participating in the research, the Minessota Job Satisfaction Scale was used to determine the job satisfaction level, and the Maslach Burnout Inventory Educator Form was used to determine the burnout levels. In the analysis of the data obtained at the end of the research, percentage calculations (%), frequency distribution (f), arithmetic (x) mean, t test (t), one-way analysis of variance (F) and regression analysis were used. According to the research results; It was observed that there was a significant difference between the burnout and job satisfaction levels of the permanent primary school teachers who participated in the research according to the variables of gender, age, years of service, weekly lesson hours, number of students in the primary school, social environment satisfaction and professional satisfaction. It was concluded that there was a significant difference between the burnout levels of overstaffed primary school teachers who participated in the research according to the variables of gender and professional satisfaction, and between their job satisfaction levels according to the variables of the number of students in the primary school, satisfaction with the social environment, and receiving adequate support from the school administration. The relationship between the job satisfaction levels of the primary school teachers participating in the study and the sub-dimensions of burnout was examined; It has been determined that there is a strong positive relationship between the job satisfaction levels of permanent primary school teachers and their emotional exhaustion and personal accomplishment levels. It was concluded that there was a moderate positive relationship between the job satisfaction levels and personal success levels of overstaffed primary school teachers, but there was no relationship between job satisfaction levels and emotional exhaustion levels.