Primer hiperparatiroidizm tanılı hastalarda preoperatif lokalizasyon belirleme çalışmalarında SPECT/BT'nin çift fazlı 99mTc-MİBİ paratiroid sintigrafisine katkısı
Contribution of SPECT/CT to dual phase 99mTc-MIBI parathyroid scintigraphy in preoperative localization determination studies in patients with primary hyperparathyroidism
- Tez No: 888079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBUZER KALENDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hiperparatiroidi, SPECT/BT, 99mTeknesyum-Sestamibi, Hyperparathyroidism, SPECT/CT, 99mTechnetium-Sestamibi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı cerrahi girişim planlanan primer hiperparatiroidizmli hastalarda preoperatif dönemde yapılan sintigrafik görüntülemelerde geç SPECT/BT'nin çift fazlı 99mTc-sestamibi planar görüntülemenin tanısal değerine katkısını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya retrospektif tarama ile 01.01.2020-01.05.2024 tarihleri arasında preoperatif dönemde lokalizasyon çalışmaları için Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Kliniğinde çift fazlı 99mTc-MİBİ paratiroid sintigrafisi-SPECT/BT görüntüleme yapılan ve daha sonra opere edilen primer hiperparatiroidizm tanılı 128 hasta dahil edilmiştir. Kliniğimizde 128 hastaya 20. ve 90. dakikalarda erken ve geç dönem çift fazlı 99mTc-MİBİ planar paratiroid görüntülemesi ile geç dönem planar çekimin akabinde SPECT/BT görüntülemesi yapıldı. Elde edilen görüntüler nükleer tıp uzmanı tarafından incelendi. Görsel değerlendirme sonuçları kayıt altına alındı. Görüntüleme sonuçları patoloji sonuçları ile karşılaştırılarak duyarlılık, özgünlük, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve doğruluk yönünden istatistiksel olarak analiz edildi. Ayrıca hasta kayıt ve otomasyon sisteminden hastaların kan PTH, Ca+2, P, D vitamini değerleri, ultrasonografi bulguları incelenerek; biyokimyasal ile hormonal değerlerin ve lezyon boyutunun görüntüleme yöntemleri ile ilişkisi analiz edildi. Bulgular: 128 hastanın görüntüleme bulguları ve operasyon sonrası patoloji sonuçları birlikte değerlendirildiklerinde sensitivite ve spesifite değerleri sırasıyla 99mTc-MİBİ planar paratiroid görüntüleme için %57,4-%66,7 iken, SPECT/BT için bu değerler %92,6-%66,7 olarak hesaplandı. Ayrıca her iki görüntüleme yöntemi için doğruluk, pozitif prediktif ve negatif prediktif değerleri de sırasıyla %57,8-%97,2-%7,1'e karşı %91,4-%98,3-%30,8 olarak saptandı. Planar görüntüleme ile patoloji sonuçları arasında anlamlı ilişki gözlenmezken (p:0,247), SPECT/BT patolojiye daha yakın sonuç vermekteydi (p:0,001). Ayrıca 1 cm'nin altındaki lezyonlarda, görüntüleme yöntemlerinin duyarlıkları çift fazlı 99mTc-MİBİ sintigrafisi için %37,1 iken SPECT/BT için %91,4 için olarak tespit edildi. Sonuç: SPECT/BT, preoperatif dönemde lokalizasyon belirleme amacıyla görüntüleme yapılacak olan primer hiperparatiroidizmli hastalarda çift fazlı 99mTc-MİBİ paratiroid sintigrafisine eklenerek hem doğruluk hem lokalizasyon tespitinde önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to investigate the contribution of late SPECT/CT to the diagnostic value of dual-phase 99mTc-sestamibi planar imaging in preoperative scintigraphic imaging in primary hyperparathyroidism patients scheduled for surgical intervention. Materials and Methods: This study included 128 patients with primary hyperparathyroidism who underwent dual-phase 99mTc-MIBI parathyroid scintigraphy-SPECT/CT imaging for localization studies in the preoperative period between 01.01.2020 and 01.05.2024 at the Nuclear Medicine Clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine and subsequently operated on. Early and late dual-phase 99mTc-MIBI planar parathyroid imaging and SPECT/CT imaging following the late planar acquisition were performed on 128 patients in our clinic. The images obtained were examined by a nuclear medicine specialist. Visual evaluation results were recorded. Imaging results were compared with pathology results and statistically analyzed in terms of sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and accuracy. In addition, the patients' blood PTH, Ca+2, P, D vitamin values, and ultrasonography findings were examined from the patient registration and automation system; and the relationship between biochemical and hormonal values and lesion size with imaging methods were analyzed. Findings: When the imaging findings and postoperative pathology results of 128 patients were evaluated together, the sensitivity and specificity values were calculated as 57.4%-66.7% for 99mTc-MİBİ planar parathyroid imaging, while these values were 92.6%-66.7% for SPECT/CT. In addition, the accuracy, positive predictive and negative predictive values for both imaging methods were determined as 57.8%-97.2%-7.1% versus 91.4%-98.3%-30.8%, respectively. While no significant relationship was observed between planar imaging and pathology results (p:0.247), SPECT/CT gave results closer to pathology (p:0.001). In addition, in lesions smaller than 1 cm, the sensitivities of imaging methods were found 37.1% for dual-phase 99mTc-MIBI scintigraphy and 91.4% for SPECT/CT. Conclusion: SPECT/CT will contribute significantly to both accuracy and localization determination when added to dual-phase 99mTc-MIBI parathyroid scintigraphy in patients with primary hyperparathyroidism who will undergo imaging for localization determination in the preoperative period.