Hemşirelik bakım sürecinde dijital hastane sistemlerine geçişin iş yükü ve bakım kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of transitioning to digital hospital systems on workload and care quality i̇n nursing care processes
  1. Tez No: 888095
  2. Yazar: CANAN TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL CANKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakım süreci, Dijital hastane, İş yükü, Bakım kalitesi, Nursing care process, Digital hospital, Workload, Quality of care
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışma dijital hastane sistemlerine geçişin; hemşirelerin günlük iş yükü üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu ve bakım kalitesinin nasıl etkilendiğini anlamak amacıyla yapılan kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Yöntem: Araştırma 01.09.2023-01.12.2023 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Hastane'de görev yapan (n=404) hemşireler ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Dijital Hastane Uygulamaları Anketi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Dijital Hastane Uygulamaları Ölçeği'nin Pratiklik-Verimlilik alt boyutu ile Yararlılık-Etkililik alt boyutu arasında anlamlı pozitif bir ilişki vardır. Dijital Hastane Uygulamaları Ölçeği ile Bakım Davranışları Ölçeği arasında anlamlı pozitif yönde, İş Yükü Ölçeği arasında anlamlı negatif bir ilişki vardır. Sonuç: Çalışmada elde edilen sonuçlardan göre hemşirelik sürecinin dijital temelli bir sistemle sunulması, hemşirelik mesleğinin bilimselliğine önemli katkı sağlamanın yanında, bakım kalitesini de olumlu yönde etkilediği, hemşirelerin iş yükünü cüzi miktarda arttırdığı ancak sağlık profesyonellerinin arasındaki iletişimin kolaylaştırılmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This is a cross-sectional and descriptive study to understand how the transition to digital hospital systems has an impact on the daily workload of nurses and how the quality of care is affected. Method: The study was conducted between 01.09.2023-01.12.2023 with nurses (n=404) working in the T.R.Ministry of Health Başakşehir Çam and Sakura City Hospital General Hospital. Digital Hospital Practices Questionnaire was used to collect the data. The data obtained were analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 program. Result: There is a significant positive relationship between the Practicality-Efficiency sub-size of the Digital Hospital Practice Scale and the Beneficence-Effective sub-size. There is a significant positive correlation between the Digital Hospital Practices Scale and the Care Behaviour Scale, and a significant negative relationship between the Workload Scale. Conclusion: According to the results obtained in the study, the presentation of the nursing process with a digital-based system is a significant contribution to the scientificity of the nursing profession and positively affects the quality of care, it is thought that nurses increase the workload by a small amount but contribute to facilitating communication between health professionals.