Tek ve çift taraflı sürtünme karıştırma kaynaklı alüminyum alaşımı birleştirmelerin mekanik ve mikroyapı özelliklerinin kıyaslanması
Comparison of mechanical and microstructural properties of single and double sided friction stir welded aluminum alloy joints
  1. Tez No: 888213
  2. Yazar: ASIM İLHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF ÖCALIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynağı (SKK), çift taraflı sürtünme karıştırma kaynağı (ÇT-SKK), Al alaşımı, Friction stir welding (FSW), double-sided friction stir welding (DS-FSW), Al alloy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada AA 5083-H111 ve AA 6082-T651 alüminyum alaşımı levhalar sürtünme karıştırma kaynak (SKK) ve çift taraflı sürtünme karıştırma kaynak (ÇT-SKK) yöntemiyle farklı devir ve ilerleme hızında birleştirilmiştir. Farklı parametrelerde birleştirilen levhalara çekme deneyi, eğme deneyi, mikrosertlik ölçümleri, metalografik incelemeler yapılarak bulgular karşılaştırılmıştır. Çalışılan parametrelerin bir kısmında birleştirmelerin yüzeyinde takım kaynaklı deformasyonlar belirgin olarak görülmüştür ve bunun birleştirmelerin mukavemetini azalttığı sonucuna varılmıştır. SKK'li birleştirmelerde çekme mukavemeti 208,17-239,55 MPa arasındaki değerlerde olduğu tespit edilmiştir. ÇT-SKK'li birleştirmelerde ise çekme mukavemeti 194,11-204,91 MPa arasındaki değerlerde olduğu tespit edilmiştir. Eğme deneyi sonuçları SKK'li bağlantılarda kaynak yüzeyi ve kaynak kökünde hasar oluştuğunu fakat ÇT-SKK bağlantılarında hasar oluşmadığını göstermiştir. Işık mikroskobu incelemelerinde, kaynaklı birleştirmelerde kaynak merkezinde soğan halkası şeklinde kayma bantları belirgin bir şekilde görülmüştür. Kaynaklı birleştirmelerde sertlik değerleri AA 5083 tarafında düşük değerlerde seyretmişken AA 6082 tarafına doğru yükselme eğilimi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, AA 5083-H111 and AA 6082-T651 aluminum alloy sheets were joined by friction stir welding (FSW) and double-sided friction stir welding (DS-FSW) methods at different rotation speed and traverse speed. Tensile tests, bending tests, microhardness measurements, and metallographic examinations were performed on the sheets joined at different parameters and the findings were compared. In some of the studied parameters, tool-induced deformations were clearly observed on the surfaces of the joints and it was concluded that this reduced the strength of the joints. The tensile strength of the FSW joints ranged between 208,17-239,55 MPa. The tensile strength of the DS-FSW joints ranged between 194,11-204,91 MPa.The bending test results showed that damage occurred on the weld surface and weld root in FSW joints, but no damage occurred in the DS-FSW joints. Light microscope examinations showed, onion ring shaped shear bands were clearly seen in the weld center of welded joints. In welded joints, hardness values were low on the AA 5083 side, while they tended to increase towards the AA 6082 side.