Değişken devirli kompresör kullanılan ev tipi derin dondurucular için kontrol algoritması geliştirilmesi
Development of a control algorithm for chest freezers with variable speed compressors
- Tez No: 888306
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derin dondurucu, değişken devirli kompresör, denetleyici algoritması, enerji verimliliği, soğutma sistemi, kayan kip, benzetim, Chest freezer, Variable speed compressor, Control algorithm, Energy efficiency, Cooling system
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ev tipi bir dondurucu, yiyecekleri içinde donmuş halde tutabilen ısı yalıtımına sahip elektrikle çalışan bir cihazdır. Bu cihazın ortalama sıcaklık hedef değeri -18°C olup iklim sınıfına göre farklı ortam sıcaklığı aralıklarında çalışabilmelidir. Bir miktar dondurulmuş gıdayı çıkarmak için kapısı açıldığında kaybedilen ısıyı geri kazanmalı veya donmamış yiyecekleri dondurabilmelidir. İklim sınıfı Tropikal(T) olarak beyan edilen derin dondurucular 43 °C ortam sıcaklığı ile 16 °C ortam sıcaklığı arasında sorunsuz çalışabilmelidir. Sub-tropikal olarak beyan edilen bir ürün için maksimum çalışma sıcaklığı 38 °C'dir. Sub-normal olarak beyan edilen bir ürün için ise en düşük çalışma sıcaklığı 10 °C'dir. Bir ürün birden fazla iklim sınıfında beyan edilebilir. Örneğin, SN-T olarak beyan edilen bir ürünün hem sub-normal hem de tropikal şartları sağlayacağı beyan edilmiş olur. Bu durumda bu ürünün 43 °C ve 10 °C sıcaklıktaki ortamda ve bunların arasındaki herhangi bir sıcaklıktaki ortamda sorunsuz çalışacağı ifade edilmiş olur. Bu tez çalışması, ev tipi derin dondurucular için değişken devirli kompresör kullanılması durumunda enerji verimliliği ve performans ihtiyacını beraber karşılayabilen bir kayan kip kontrol algoritması geliştirilmesi üzerinedir. Bu kapsamda değişken devirli kompresör kullanılan ev tipi bir derin dondurucunun matematiksel modeli elde edilmiş ve model üzerinde kompresör frekans değişimi incelenmiştir. Kayan kip kontrol algoritmasının soğutma performansı ve enerji verimliliğine etkisi deneysel testler yapılarak sabit devirli kompresör kullanılan ürünlerin test sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Test sonuçlarında enerji verimliliğinde modele göre %12-24 arası, dondurma kapasitesinde ise %26-67 arası iyileştirme sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A chest freezer is an electrically powered device with thermal insulation that can keep food frozen. The target average temperature for this device is -18°C, and it should be able to operate within different ambient temperature ranges according to its climate class. When its door is opened to remove some frozen food, it should be able to regain the lost heat or freeze non-frozen food. Freezers declared as Tropical (T) climate class should operate smoothly between ambient temperatures of 16°C and 43°C. For a product declared as sub-tropical, the maximum operating temperature is 38°C. For a product declared as sub-normal, the lowest operating temperature is 10°C. A product can be declared in multiple climate classes. For example, a product declared as SN-T is stated to meet both sub-normal and tropical conditions. In this case, it is indicated that the product will operate smoothly in ambient temperatures of 10°C, 43°C, and any temperature in between. This thesis focuses on developing a sliding mode control algorithm that can simultaneously meet the needs for energy efficiency and performance when using a variable-speed compressor in household deep freezers. In this context, a mathematical model of a household deep freezer with a variable-speed compressor is obtained, and compressor frequency variation is examined on this model. The effect of the sliding mode control algorithm on cooling performance and energy efficiency is experimentally tested and compared with the test results of products using fixed-speed compressors. The test results showed an improvement of 12-24% in energy efficiency and 26-67% in freezing capacity compared to the model.