Smyrna'da Athena kültü
Cult of Athena in Smyrna
  1. Tez No: 888334
  2. Yazar: DENİZ BEYGÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SEVİL AKAR TANRIVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Smyrna, Athena, Kült, Adaklar, Old Smyrna, Athena, Cult, Votive Offering
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Athena kültünün Eski Smyrna kentindeki varlığının araştırıldığı bu çalışmada ilk olarak Tanrıça Athena'nın kökeni, doğumu, mitolojik hikâyeleri ve diğer tanrılar/tanrıçalar ile olan ilişkileri irdelenmiştir. Bununla birlikte tanrıçanın sıfatları, özellikleri ve ilişkili olduğu bayramlar ile Kıta Yunanistan ve Batı Anadolu'daki Athena kültünün yayılımı incelenmiştir. İkinci kısımda tanrıçanın adını verdiği Eski Smyrna'daki Athena Tapınağı'nın kazı tarihçesi ve inşa evreleriyle birlikte Tanrıça Athena'ya sunulmuş adak buluntuları değerlendirilmiştir. Bu çalışma amacı doğrultusunda Atina'daki Athena kültünün, Yunan öncesi toplumları ve dinlerini göz ardı etmeden anlamaya odaklanmıştır. Athena kültünün Kıta Yunanistan'daki ve Ege Adaları'ndaki yayılım alanlarının incelenmesi Batı Anadolu'daki yayılım alanlarının anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmanın sonucunda Yunan dini içinde önemli bir külte ve prestije sahip olan Athena'nın Eski Smyrna'da neden ve nasıl var olduğunun anlaşılmasına odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study investigating the presence of the Athena cult in Old Smyrna, the origins, birth, mythological narratives, and relationships with other gods/goddesses of the Goddess Athena have been examined first. Additionally, the epithets, attributes, and associated festivals of the goddess, along with the spread of the Athena cult in Mainland Greece and Western Anatolia, have been researched in this study. In the second part, the excavation history and construction phases of the Athena Temple in Old Smyrna, which was named after the goddess herself, are explored, along with an evaluation of votive offerings dedicated to the Goddess Athena. This study has focused on understanding the Athena cult in Athens in accordance with its objectives, without disregarding pre-Greek societies and religions. The examination of the spread of the Athena cult in Mainland Greece and the Aegean Islands contributes to the understanding of its dissemination in Western Anatolia. The focus of the study's conclusion has been on understanding why and how Athena, a deity of significant cult and prestige within Greek religion, existed in Old Smyrna.