Etkili takım çalışmasında öz-liderlik kavramı ve kurum içi halkla ilişkilerin süreçteki rolü
The concept of self-leadership in effective teamwork and the role of internal public relations in the process
- Tez No: 888381
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY BAŞOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Öz-liderlik, Liderlik, Takım çalışması, Etkili takım çalışması, Kurum içi halkla ilişkiler, Self-leadership, Leadership, Teamwork, Effective teamwork, Internal public relations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Günümüz kurumsal işletmelerinde, çalışan verimliliği ve performansı, işveren markası yaratmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu süreçte, takım çalışmasının ve bu süreçte gelişen öz-liderliğin önemi artmış, rekabet ortamında kritik hale gelmiştir. Bu konular, en güncel araştırmaların ve üzerinde durulması gereken başlıca konular arasında yer almaktadır. Aynı zamanda günümüz kurumsal dünyası içerisinde çalışan kişilerin ve kurumların iç işleyişinde etkili takım çalışmaları yapı olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Bu bağlamda takımların çalışma süreçlerinde kişilerin takım içerisindeki başarısının yanında kişilerin ortaya çıkartıları kendi kendine liderlik özelliği bir diğer adıyla öz-liderlik yeteneği ön plana çıkmaktadır. Kurum içi halkla ilişikler faaliyetleriyle desteklenen bu kurumsal işleyiş sürecinin gelişimi bu noktada gerçekleşmektedir. Etkili takım çalışmasında öz-liderlik kavramı ve kurum içi halkla ilişkilerin süreçteki rolü başlığı altında liderlik konusu içeriğindeki öz-liderlik kavramının incelenmesi ile araştırma süreci başlangıcı olarak yer alması hedeflenmektedir. Kurumlarda yer alan liderlerin kendi öz-liderliğini farkına varması ve ortaya çıkarması doğrultusunda bu öz-liderliğin takım çalışmalarında yer alan kişilerin daha etkili çalışmaları için her birinin kendi öz-liderliklerinin ortaya çıkarılarak takıma olan etkilerinin arttırmasının nasıl gerçekleştirileceğinin araştırılması hedeflenmiştir. Bütün bu elde edilen bilgilerin doğrultusunda kurum içi halkla ilişkiler sürecine hangi alanda etki edeceğinin ve süreçteki rolünün tam olarak nasıl olacağının tespit edilmesi araştırmanın yol haritasını çizilmesini gerçekleştirilmiştir. Etkili takım çalışmasında öz-liderlik konusu doğrultusunda, bir kişinin kendini yönetme becerisi olarak tanımlanan öz-liderlik kavramının takım çalışmasında nasıl kullanılabileceğini incelenmiştir. Bir diğer yandan ise bir kurumda çalışanlar arasındaki iletişimi ve ilişkileri yöneten kurum içi halkla ilişkilerin takım çalışması sürecindeki rolü de araştırılmıştır. Bu kapsamda, herkese açık resmi kaynaklardan yararlanılarak takım çalışmasında öz-liderlik kavramının önemi ve kurum içi halkla ilişkilerin süreçteki rolü hakkında bilgi edinilmiştir. Tezin konusu ve ele alınma amacı doğrultusunda temel hedeflenen konu etkili takım çalışmasının kurum içi halkla ilişkiler süreci içerisinde öz-liderliğin takım içerisinde gerçekleştirilerek nasıl etkili bir süreç gerçekleştirildiğinin araştırılması ve gözlemlenmesi olarak açıklanmaktadır. Araştırmanın kapsamı ilk olarak temelde“öz-liderlik”,“takım çalışması”ve arkasından“kurum içi halkla ilişkiler”kavramlarının kurumlar, organizasyonlar ve kişiler için nasıl anlamlandırıldığının araştırılması olarak temellendirilmektedir. Bu kavramlar ile kapsam kurumlardaki yer alan takımların, öz-liderliği benimseyen lider çalışanlarının kendi takımlarındaki çalışan takım arkadaşlarında yer alan öz-liderliği ortaya nasıl çıkartarak kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarında etkin bir takım çalışması gerçekleştirildiğinin incelenmesi olarak sınırlandırılmaktadır. Tezin konusunun alt başlıkları doğrultusunda kişinin kendi öz-liderliğini bulması yanı sıra takımların içerisindeki takım liderlerini ve onların öz-liderliklerini bulması ile bir lider ve takım üyesinin nasıl olması gerektiği konusunda kapsamın içerisine dahil edilmektedir. Kurum içi halkla ilişkiler faaliyetlerinin desteği ile etkili takım çalışmasının desteklenmesi ve içerisinde öz-liderliğin ortaya çıkartılarak bu özelliğin gelişiminin desteklenmesi konusu üzerinde de durulmaktadır. Tezin araştırma sürecinde ele alınan temel konular üniversite öğrencilerin yer aldığı gönüllü çalışmaların gerçekleştirildiği uluslararası bir organizasyon içerisindeki takım çalışmaları, öz-liderlik kazanımı ve kurum içi halkla ilişkiler faaliyetlerini inceleyebilecek nicel araştırma gerçekleştirilerek, analizin sonuçlarının değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bu tez araştırması hem öz-liderlik hem de etkili takım çalışması kavramlarının kurum içi halkla ilişkiler sürecindeki rolünü gözleme ve veriler elde ederek yeni bulgular kazanmada yeni bir bakış açısı yaratabilecek bir çalışma olarak görülmektedir. Bu doğrultuda alanında seçilen başlıkları ilk kez dahil edecek olan bir tez olarak yer almaktadır. İçeriğinde yer alan kavramlar farklı tez ve makalelerde farklı alanlarda araştırılarak yer verilmektedir.“Etkili takım çalışmasında öz-liderlik”konusu hakkında literatürde doldurulması gereken boşluklar, özellikle öz-liderlik kavramının takım çalışmasında nasıl uygulandığı ve hangi durumlarda etkili olduğu konusundaki araştırma eksikliklerini doldurabilmesi beklenmektedir. Ayrıca, kurum içi halkla ilişkilerin takım çalışması yer alan sürecindeki rolü konusunda da daha fazla araştırma yapılması gerektiğine ulaşılmıştır. Literatürde bu konu üzerinde yer alan boşlukları doldurmak için, konu üzerine yapılmış olan çalışmalar detaylı bir şekilde incelenerek eksik olan konular ve bağlamlar tespit edilip ve bu konu temelinde araştırmaya ek bilgiler eklenerek literatüre katkıda bulunması beklenmektedir. İleride benzer bir konu üzerinde çalışma yapacak olan kişilere etkili bir kaynak oluşturması beklenmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ve bulguların çıktıları ile araştırılan duruma öneriler getirilmesi üzerine analiz gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's corporate enterprises, employee efficiency and performance play a significant role in creating an employer brand. At the same time, within today's corporate world, effective teamwork among employees and within the internal operations of institutions is taken into consideration as a structural element. In this context, the self-leadership abilities of individuals within teams, alongside their success in team activities, come to the forefront. The development of this organizational process, supported by internal public relations activities, occurs at this point. The concept of self-leadership in effective teamwork and the role of internal public relations in this process are aimed to be examined under the leadership topic. The aim is to explore how leaders in institutions can recognize and develop their own self-leadership, and how this self-leadership can enhance the effectiveness of team members by fostering their own self-leadership, thereby increasing their impact on the team. Based on all the obtained information, the goal of the research is to determine the exact role and area of impact of internal public relations in this process. The concept of self-leadership, defined as the ability to self-manage, is examined in the context of effective teamwork. Additionally, the role of internal public relations, which manages communication and relationships among employees in an institution, in the teamwork process is also investigated. In this scope, the importance of the self-leadership concept in teamwork and the role of internal public relations in the process have been studied using publicly available official sources. The main objective of the thesis, aligned with its topic and purpose, is to investigate and observe how effective teamwork is realized within the internal public relations process by implementing self-leadership within the team. The scope of the research initially focuses on understanding how the concepts of“self-leadership,”“teamwork,”and subsequently“internal public relations”are interpreted by institutions, organizations, and individuals. With these concepts, the scope is limited to examining how leaders within teams who embrace self- leadership reveal the self-leadership within their team members to achieve effective teamwork in internal public relations activities. Subtopics of the thesis include identifying self- leadership within individuals and team leaders, understanding the qualities of a leader and a team member, and supporting effective teamwork through internal public relations activities by fostering and developing self-leadership. The core topics addressed in the research process of the thesis include quantitative research on team activities, self-leadership acquisition, and internal public relations activities within an international organization where volunteer work by university students is carried out. The results of this analysis are then evaluated. This thesis research aims to provide new insights by observing and obtaining data on the roles of self-leadership and effective teamwork within the internal public relations process. It is positioned as a pioneering thesis that includes selected topics for the first time in its field. The concepts it contains have been explored in different areas through various theses and articles. It is expected to fill gaps in the literature on“self-leadership in effective teamwork,”especially concerning how self-leadership is applied in teamwork and the conditions under which it is effective. Furthermore, it has been found that more research is needed on the role of internal public relations in the teamwork process. To fill these gaps in the literature, studies on the subject have been examined in detail, identifying missing topics and contexts, and contributing additional information based on this research. It is anticipated that the findings and outputs of this research will provide recommendations and serve as a valuable resource for future studies on similar topics.