Endüstri 4.0 ve değişen yönetici rolleri
Industry 4.0 and changing managerial roles
- Tez No: 699829
- Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Yönetsel Roller, Yönetsel Beceriler, Değişim, Dönüşüm, Industry 4.0, Managerial Roles, Managerial Skills, Change, Transformation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Teknolojik ve endüstriyel bir kırılma noktasını temsil eden Endüstri 4.0 2011 yılından bu yana üzerinde çokça tartışılan bir konu olmuştur. Çalışmalarda Endüstri 4.0'ın sosyal yaşam ve örgütler üzerinde önemli bir etkisi olacağı öngörülmektedir. Bu çalışmada da, Mintzberg'in (1971;1973) tanımladığı yönetsel roller ve Katz'ın (1955) çalışmasında belirttiği yönetsel becerilerin, Endüstri 4.0 kavramının tartışıldığı günümüzde değişime uğrayıp uğramadığı, bir değişim söz konusu ise yeni oluşan rol ve becerilerin neler olduğu sorularına yanıt aranmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Endüstri 4.0 kavramına değinilmiş ve Endüstri 4.0'ın unsurları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise yönetsel rol ve becerilerden bahsedilirken Endüstri 4.0 ile bağlantısı kurulmuştur. Son bölüm ise uygulamadan oluşmaktadır. Keşifsel, nitel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Durum tespitinde nicel verilerden de yararlanılarak çeşitleme yapılmıştır. Bulgular dahilinde Endüstri 4.0 ile yönetsel rol ve becerilerin karşılıklı etkileşim içerisinde olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak Mintzberg (1971;1973) tarafından tanımlanan yönetsel rollere yeni bir rolün eklenmediği ancak bazılarının önemini yitirdiği ve bazılarının daha önemli hale geldiği bulunmuştur. Ayrıca liderlik, motive etme, insiyatif alma, güvenilir olma, öz güven, öz yönetim, zamanı iyi yönetme, teknik uzmanlık, müşteri odaklı olma, kalite odaklılık, insan odaklılık, takım çalışması, esneklik, dijital uyum sağlama yeteneği, organize etme, risk alma, yaratıcılık, hayal gücü, deneyime açıklık, merak, empati kurabilme, problem çözme, stratejik düşünme yeteneği, ömür boyu öğrenme, araştırmacı olmak, karar verme, modelleme, programlama, dijital okur yazarlık, dijital vizyon, adanmışlık, kişilerarası iletişim, M2M iletişimi, kültürel farkındalık, IT teknoloji becerisi, büyük veri kullanımı, disiplinlerarası çalışma, network teknoloji, veri – network güvenliği, iş süreci yönetimi ve işbirliği becerilerinin önemli hale geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Representing a technological and industrial breaking point, Industry 4.0 has been a widely discussed issue since 2011. In the studies, it is predicted that Industry 4.0 will have a significant impact on social life and organizations. In this study, the answers to the questions of whether the managerial roles defined by Mintzberg (1971; 1973) and the managerial skills stated in Katz's (1955) study have changed today when the concept of Industry 4.0 is discussed, and if there is a change, what are the newly formed roles and skills are sought. In the first part of research, the concept of Industry 4.0 was mentioned and Industry 4.0 elements were defined, in second part, while the managerial roles and skills were mentioned, its connection with Industry 4.0 was established. The last part consists of implementation. A exploratory, qualitative study was carried out. In determining the situation, diversification was made by using quantitative data. Within the findings, it has been observed that Industry 4.0, managerial roles and skills are in interaction. As a result, it was found that a new role was not added to the managerial roles defined by Mintzberg (1971; 1973), but some lost their importance and some became more important. In addition, leadership, motivation, take initiative, reliable, self-confidence, self management, good time management, technical expertise, customer, quality and human-oriented, team work, flexibility, digital adaptation, organizing, risk taking, creativity, imagination, openness to experience, curiosity, empathy, problem solving, strategic thinking ability, lifelong learning, being a researcher, decision making, modeling, programming, digital literacy, digital vision, devotional, interpersonal communication, M2M communication, cultural awareness, IT technology skills , using big data, interdisciplinary work, network technology, data-network security, business process management and cooperation skills become more important.