Holakrasi tarzı yönetim ve kariyer kararı verme yetkinliği üzerine bir araştırma
A research on holacracy style management and career decision making competency
  1. Tez No: 899780
  2. Yazar: ÖZLEM ANUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Holakrasi, Holakrasi Tarzı Yönetim, Yeni Yetkinlikler, Kariyer Kararları, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Çalışma Psikolojisi, Holacracy, Holacracy Style Management, New Competencies, Career Decisions, Labor Economics and Industrial Relations, Labor Psychology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 449
Özet
Değişen süreçlere organizasyonların uyumlaşması ile çalışan ilişkileri hiyerarşi yapısının evrimsel bakış açısında yeniden uyarlandığı, yöneticisiz bir yönetim tarzı olarak değerlendirilmektedir. Denetimin anlamını da farklılaştırarak çember çalışma gruplarıyla güç ve sorumluluğu merkezden alıp çalışanlara dağıtmakta ve yaygınlaştırmaktadır. Holakrasi tarzı yönetim ile kariyer kararı verme yetkinlikleri etkileşiminde yaşanabilecek değişime ilişkin merak tezin yazılmasında etkili unsurlardan biridir. Bu kapsamda tezin amacı, holakrasi tarzı yönetimin kariyer kararı verme yetkinlikleri üzerinde ortaya çıkan veya çıkması muhtemel etkilerini ölçümlemek ve sonuçları değerlendirmektir. Teknoloji yoğun 2 farklı sektör ile 2 farklı firmadan toplam 25 kişiden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında gıda ve kimya sektöründe çalışan gönüllülere nitel araştırma soruları sorulmuştur. Aynı zamanda yaş, cinsiyet, medeni durum, toplam çalışma hayatı kıdemleri, mevcut firmada çalışma yılları, en önemli veya temel olarak nitelendirdikleri öne çıkan ilk yetkinlikleri ile organizasyonda çalışma gerekçelerinin yanı sıra pozisyonlarına ait değişkenler özelinde sorular da yöneltilmiştir. Elde edilen bulgulardan biri holakrasi tarzı yönetimi deneyimlememiş çalışanların yönetime ilişkin algılar teması altında ifadeleri yönetici kimliği, denetimsizlik, sistem ve kendilik kontrolü alt temalarının oluşmasıdır. Holakrasi tarzı yönetimi deneyimlemiş çalışanların alt temaları ise öz yönetim, insan odaklılık, taktik toplantısı ve egosuzluk şeklindedir. Bununla birlikte, holakrasi tarzı yönetimi deneyimlememiş ve deneyimlemiş örnekleminde oluşan yetkinlik üst temasındaki altındaki temalar frekans sıklıklarına göre incelenmiştir. Holakrasi tarzı yönetimi deneyimlememiş örneklemde vurgu gelişim odaklılık, deneyim, mesleki bilgi, sorun çözme becerisi, takım çalışması, bilgi paylaşımı, özgüven ve farkındalık olarak tanımlanmıştır. Holakrasi tarzı yönetimi deneyimlemiş örneklemin ifadelerinde ise sorumluluk alabilme, yetkinlik geliştirme, sürekli gelişim, liderlik etme, tutkuyla çalışmak, kişisel gelişim, girişimci olmak, takım çalışmasına yatkınlık ve sorgulayıcı olmak yer almıştır.
Özet (Çeviri)
It is considered as a managerless management style in which the hierarchy structure of employee relations is readjusted from an evolutionary perspective as organizations adapt to changing processes. Holacracy-style management restructures job titles and superior-subordinate relationships. It also differentiates the meaning of control by taking power and responsibility from the center and distributing and spreading it to employees through circle working groups. The potential changes in the interaction of career decision-making competencies with holacracy-style management are one of the effective elements in writing a thesis of curiosity. In this context, the aim of the thesis is to measure and evaluate the effects of holacracy-style management on career decision-making competencies. It consists of a total of 25 people from 2 different technology-intensive sectors and 2 different companies. Within the scope of the study, qualitative research questions were asked to volunteers working in the food and chemical sectors. Additionally, questions were directed regarding variables specific to their positions, such as age, gender, marital status, total work experience, years of working in the current company, their most important or fundamental competencies, and reasons for working in the organization. One of the findings obtained is the formation of sub-themes under the theme of perceptions of management by employees who have not experienced holacracy-style management, including managerial identity, lack of supervision, system, and self-control. The sub-themes of employees who have experienced holacracy-style management are self-management, human focus, tactical meetings, and egolessness. Furthermore, the themes under the competence super-theme in the sample of employees who have and have not experienced holacracy-style management were examined according to the frequency of occurrence. In the sample of employees who have not experienced holacracy-style management, the emphasis was on development-orientedness, experience, professional knowledge, problem-solving skills, teamwork, knowledge sharing, self-confidence and awareness. On the other hand, expressions in the sample of employees who have experienced holacracy-style management include taking responsibility, competence development, continuous improvement, leadership, working with passion, personal development, entrepreneurship, propensity for teamwork, and being questioning.