Hemşirelik öğrencilerinde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörler
Healthy lifestyle behaviors in nursing students and related factors
- Tez No: 888505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFİYE ÖZVURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Öğrenci, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Nursing, Student, Healthy lifestyle behaviors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmış kesitsel tipte bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılları içerisinde öğrenim gören tüm öğrenciler oluşturmuştur. Çalışmanın toplam süresi Eylül 2023-Eylül 2024 12 aydır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde 2023-2024 Eğitim öğretim yılında mevcut öğrenci sayısı 1468'dir. Araştırmanın örneklemini 498 öğrenci oluşturmuştur. Yapılan post Hoc güç analizinde araştırmanın gücü %98,5 olarak hesaplanmıştır. Çalışmadaki veriler; araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' ve Türkiye'de geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış olan 'Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II' ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p≤0,05 olarak kabul edilmiştir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan etik kurul izni, araştırmada kullanılacak olan Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II'nin kullanımı için ölçeğin Türkçe geçerlilik ve güvenirliğini yapan araştırmacılardan kullanım izni Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanlığından kurum izni alınmıştır. Araştırmaya katılımın öncesinde, katılımcılardan yazılı onam alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların kişisel özellikleri ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II ve altölçek puanları karşılaştırıldığında; cinsiyet, uzun süreli yaşanan yer, gelir durumu, aile tipi, anne eğitimi, eğitim görülen sınıf, barınma şekli, okula ulaşım şekli, sigara kullanma durumu, fiziksel aktivite yapma durumu, hobisinin olma durumu fark saptanmıştır. Sonuç: Araştırma bulguları doğrultusunda katılımcıların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının kişisel özelliklerinden etkilendiği söylenebilir. Hemşirelik öğrencilerine yönelik risk faktörleri göz önüne alınarak sağlıklı yaşamı destekleyici uygulamaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This cross-sectional study aims to determine the healthy lifestyle behaviors and related factors among nursing students. Materials and Methods: The study population consisted of all students studying at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing during the 2023-2024 academic year. The total duration of the study was 12 months, from September 2023 to September 2024. There were 1468 students enrolled at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing during the 2023-2024 academic year. The study reached 498 students. A post hoc power analysis calculated the power of the study to be 98.5%. Data were collected using a 'Personal Information Form' prepared by the researchers based on the literature and the 'Healthy Lifestyle Behaviors Scale II', which has been validated and reliability-tested in Turkey. The data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical package program. The significance level was accepted as p≤0.05. Ethical approval was obtained from the Aydın Adnan Menderes University Health Sciences Institute Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. Permission for the use of the 'Healthy Lifestyle Behaviors Scale II' was obtained from the researchers who validated the scale in Turkish, and institutional permission was obtained from the Aydın Adnan Menderes University Faculty of Nursing Dean's Office. Written consent was obtained from participants before their involvement in the study. Findings: When comparing participants' personal characteristics with their scores on the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II and its subscales, differences were found based on gender, long-term place of residence, income status, family type, mother's education, class level, type of accommodation, mode of transportation to school, smoking status, physical activity status, and having a hobby. Conclusion: The findings of the study suggest that participants' healthy lifestyle behaviors are influenced by their personal characteristics. It may be recommended to implement practices that support healthy living, taking into account the risk factors for nursing students.