Elektronik ticaretin seçili OECD ülkelerinde ve Türkiye'de vergilendirilmesi
Taxation of e-commerce in selected OECD countries and Turkey
- Tez No: 888511
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Elektronik ticaret, Vergileme, Uluslararası elektronik ticaret, Electronic commerce, Taxation, International electronic commerce
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ticaret anlayışı, gün geçtikçe değişik şekillerde meydana gelmiştir. Teknolojinin etkileri ticaret anlayışını olumlu yönden etkilemiştir. İlk zamanlar ticaretin masrafı malın üzerinde hissedilmekteydi. Fakat teknoloji ticaretin maliyetlerini azaltmaya da yardımcı olmuştur. Elektronik ortamdan gerçekleştirilen ticaret, sabit masraflarının düşük olması nedeniyle girişleri kolaylaştırmaktadır. Bu durum kolay ulaşılabilir ürünü daha da çeşitlendirmektedir. Böylece elektronik ticaret internet kullanıcıları tarafından daha fazla tercih edilmektedir. İnternet, sadece ülke içerisindeki ürün veya hizmetlerin incelenmesini değil dünyanın başka ülkesine ait ürün veya hizmetlere ulaşma imkanını sağlamaktadır. Dolayısıyla elektronik ticaret, ülkelerin coğrafi sınırlarını ortadan kaldırmaktadır. Bu durum ise elektronik ticaretin mükellefinin kim olduğu, verginin nerede doğduğu gibi soruları ortaya çıkartmaktadır. Kafalarda oluşan soru işaretleri, elektronik ticaretin hangi ülke tarafından nasıl vergilendireceği konusunda karışıklıklara sebep olabilmektedir. Bu durum karşısında ülkeler sadece kendi iç mevzuatlarında değil uluslararası alanda da gerekli çalışmalara yer vermektedir. OECD üye ülkelerine elektronik ticaretin vergilendirme konusunda dikkat etmesi gerektiği ilkeleri; verimlilik, esneklik, kesinlik ve basitlik, etkinlik ve adalet şeklinde sıralamıştır. Aynı zamanda uluslararası alanda gerçekleşen elektronik ticaretten çifte vergileme oluşumunu engellemek için ikamet veya kaynak ilkesi gereğince vergileme işleminin gerçekleştirilmesi gerektiği önerilerinde bulunmuştur. Buna nazaran OECD ülkeleri, elektronik ticaretin hususunda kendi mevzuatlarını düzenlemiştir. Aynı zamanda ülkelerin elektronik ticarette vergileme konusunda ortalama aynı anlayış ve oranda vergileme yapmaktadır. Dünya pazarında büyük yere sahip olan Çin, elektronik ticaretin vergilendirilmesine sıcak bakmamakta aksine elektronik ticaret taraflarını serbest bırakmaktadır. Türkiye'de ise elektronik ticaretten diğer ülkelerin iki katında vergi oranı uygulanmaktadır. Elektronik ticaretin vergilendirilmesinde geçmişte yapılan düzenlemelerden ders çıkartılarak daha etkin ve verimli bir çalışmanın ortaya konulması elektronik ticareti daha ileriye taşıyabilir. Böylece hem elektronik ticaret mükellefleri işlemlerini daha düzenli ve sistematik yürütebilirler hem de hükümet düzenleme sonucu verileri daha doğru ve kolay ortaya koyabilir. Bu yüzden elektronik ticaretin vergilendirilmesine dair yapılan çalışmaların ileriye dönük ve sağlam alt yapılı bir düzenlemeler şeklinde yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The concept of trade has evolved in various ways over time. The effects of technology have positively influenced the understanding of trade. Initially, the cost of trade was directly felt on the goods. However, technology has also helped reduce the costs of trade. Trade conducted through electronic platforms facilitates easier market entry due to lower fixed costs. This situation further diversifies easily accessible products. Consequently, electronic commerce is increasingly preferred by internet users. The internet not only enables the exploration of products or services within a country but also provides access to goods and services from other countries around the world. Consequently, electronic commerce eliminates the geographical borders between countries. This situation raises questions such as who the taxpayer in e-commerce is and where the tax originates. The uncertainties in people's minds can lead to confusion about how e-commerce should be taxed by which country. In response to this situation, countries are not only addressing this issue in their domestic legislation but also engaging in necessary international efforts. The OECD has outlined principles that member countries should adhere to regarding the taxation of electronic commerce: efficiency, flexibility, certainty and simplicity, effectiveness, and fairness. Additionally, to prevent double taxation arising from international electronic commerce, it recommends taxation based on residence or source principles. Accordingly, OECD countries have regulated their own legislation concerning electronic commerce. Moreover, these countries generally aim for a consistent and equitable approach to taxation in electronic commerce. China, holding a significant position in the global market, is not in favor of taxing electronic commerce and instead allows freedom for e-commerce participants. In contrast, Turkey applies tax rates on electronic commerce that are twice as high as those in other countries. Drawing lessons from past regulations on the taxation of electronic commerce can lead to more effective and efficient practices, advancing e-commerce further. This approach allows electronic commerce taxpayers to conduct their operations in a more organized and systematic manner, while enabling governments to accurately and easily present data resulting from regulation. Therefore, efforts towards the taxation of electronic commerce should be forward-looking and based on robust frameworks to ensure sustainable regulation in the future.