Anti-TNF tedavisi alan ankilozan spondilitli hastalarda inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları ve egzersiz kapasitesi üzerine etkisi: randomize kontrollü çalışma
The effect of inspiratory muscle training on respiratory functions and exercise capacity in patients with ankylosing spondylitis receiving anti-TNF therapy: a randomized controlled trial
  1. Tez No: 888516
  2. Yazar: ESRA YAPRAK TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TOMRUK SÜTBEYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Anti-TNF, İnspiratuar Kas Eğitimi, Ankylosing Spondylitis, Anti-TNF, Inspiratory Muscle Training
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmada Anti-Tümör Nekroz Faktör (Anti TNF) tedavisi alan Ankilozan Spondilitli (AS) hastalarda pulmoner fonksiyonları değerlendirmeyi ve bu hastalarda spinal mobilite egzersizlerine inspiratuar kas eğitiminin (İMT) eklenmesi ile hastaların pulmoner fonksiyonlarını ve egzersiz performansını değerlendirmeyi ve bu parametreler ile hastalık aktivitesi, omurga mobilitesi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az 6 aydır Anti-TNF tedavisi alan AS tanılı 44 hasta, (30 erkek 14 kadın) alındı ve 2 gruba randomize edildi. 2 gruba da Amerika Spondilit Birliği'nin (Spondylitis Association of America) önerdiği 'Örnek Spondiloartrit Egzersiz Programı' her bir egzersiz 3*10 set halinde 6 hafta boyunca haftada 3 gün 60 dakika olacak şekilde uygulandı. Müdahale grubuna bunun yanında hastanın ölçülen Maksimum İnspiratuar Basınç (MİP) değerinin %50'si yoğunlukta başlatılıp hasta toleransına göre haftalık 10 cm/H2O artış yapılarak toplam 6 hafta, haftada 5 gün, günde 3 seans, her seansta 10 nefes olacak şekilde İMT eklendi. Araştırmaya dahil edilen hastalar 0, 6, 12 ve 24. haftalarda Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAİ), Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Fonksiyon İndeksi (BASFİ), Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi (ASQoL), Modifiye Borg Skalası, maksimum egzersizdeki dispnenin Vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçümü, 6 dakika yürüme testi, göğüs ekspansiyonu ölçümü ve Solunum Fonksiyon Testi (SFT) ile MİP, Maksimum Eksipiratuar Basınç (MEP), Maksimum İstemli Ventilasyon (MVV), 1. Saniyede Verilen Zorlu Ekspirasyon Volümü (FEV1), Zorlu Vital Kapasite (FVC) ve Zirve Ekspiratuar Akım Hızı (PEF) değerlendirildi. Bulgular: 0, 6, 12 ve 24. haftalarda yapılan tekrarlı ölçümlerin analizinde, gruplar arası karşılaştırmalara göre İMT grubunun 12. ve 24. hafta MİP değerleri ve 12. hafta MVV değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu (p=0.00, p=0.040, p=0.015). Grup içi karşılaştırmalara göre İMT grubunun 6, 12 ve 24. hafta MİP değerleri ve 6. hafta MVV değerleri başlangıca göre istatistiksel olarak yüksek (p0.05). Sonuç: 6 haftalık spinal mobilite egzersizi eğitimi ve İMT sonrası İMT grubunda MİP değerleri eğitim sonrası artmış ve bu etkisini 24. haftaya kadar korumuştur. Anti-TNF kullanan AS'li hastalarda spinal mobilite egzersizlerine İMT eklenmesinin pulmoner fonksiyonları ve yaşam kalitesini iyileştirebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the effect of Anti-Tümör Nekroz Faktör (Anti-TNF) treatment on pulmonary functions in patients with Ankylosing Spondylitis (AS) and to evaluate the pulmonary functions and exercise performance of patients by adding inspiratory muscle training (IMT) to spinal mobility exercises in patients with AS using Anti-TNF. We aimed to investigate the relationship between these parameters and disease activity, spinal mobility and quality of life. Materials and Methods: 44 patients diagnosed with AS (30 males, 14 females) who had been receiving anti-TNF therapy for at least 6 months were included in the study and were randomized into 2 groups. 'Sample Spondyloarthritis Exercise Program' recommended by the Spondylitis Association of America was applied to both groups, each exercise in 3*10 sets for 60 minutes, 3 days a week for 6 weeks. In addition, IMT was added to the intervention group, starting at an intensity of 50% of the patient's measured Maximum Inspiratory Pressure (MIP) value and increasing by 10 cm/H2O per week according to patient tolerance, for a total of 6 weeks, 5 days a week, 3 sessions per day, 10 breaths per session. The patients included in the study were evaluated at 0, 6, 12 and 24 weeks with Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), Bath Ankylosing Spondylitis Disease Function Index (BASFI), Ankylosing Spondylitis Quality of Life Questionnaire (ASQoL), Modified Borg Scale, measurement of dyspnea at maximum exercise with Visual Analog Scale (VAS), 6-minute walk test, chest expansion measurement and Pulmonary Function Test with MIP, Maximum Expiratory Pressure (MEP) Maximum Voluntary Ventilation (MVV), Forced Expiratory Volume in 1 Second (FEV1), Forced Vital Capacity (FVC) and Peak Expiratory Flow Rate (PEF). Results: In the analysis of repeated measurements made at 0, 6, 12 and 24 weeks, according to intergroup comparisons, the 12th and 24th week MIP values and the 12th week MVV values of the IMT group were found to be statistically higher than the control group (p = 0.00, p=0.040, p=0.015). According to intra-group comparisons, the 6th, 12th and 24th week MIP values and 6th week MVV values of the IMT group were statistically higher than the baseline (p0.05). Conclusion: After 6 weeks of spinal mobility exercise training and IMT, MIP values in the IMT group increased after the training and maintained this effect until the 24th week. It has been observed that adding IMT to spinal mobility exercises can improve pulmonary functions and quality of life in patients with AS using anti-TNF.