Seramik kent mobilyası
Ceramic urban furniture
- Tez No: 888522
- Danışmanlar: DOÇ. MEMDUHA CANDAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, Kent mobilyası, Seramik, Sanat, Public space, Urban furniture, Ceramic, Art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kent, kendine ait özellikleri olan, yaşamı kolaylaştıracak hizmetlerin iş bölümü içinde, organize bir şekilde yürütülmesini sağlayan, bireyselleşmeden toplumsallaşmaya giden sürecin ürünü gelişmiş bir yerleşim birimidir. Kamusal demek ise; halkın gördüğü, genel gözleme açık ve ortada olan, herkesin sahip olduğu, herkesin eleştirisine ve denetimine açık olan demektir. Antik çağın agoraları, kamusal alanın ilk örneklerindendir. Kamusal alanın tanımı içine tarihsel kentleşme sürecinde birçok kavram girmiş olsa da sonuç olarak; insanoğlunun bireysel yaşam alanından çıkıp toplumsal yaşam alanına karıştığı her yer kamusal alan olarak tanımlanabilir. Kimlerin girip kimlerin giremeyeceğinin kontrol edilebildiği alanlar kamusal alan değildir. Kent mobilyası, kentsel yaşamda karşılaşabileceğimiz, insanın ufkunu genişleten, yaşamını kolaylaştıran, keyif veren her türlü nesne ve ekipman parçalarını ifade etmektedir. Seramik, birçok özelliği nedeniyle kent mobilyası yapımında kullanılabilecek malzemeler arasında yerini almıştır. Kamusal alanlara yerleştirilen seramik kent mobilyaları kullanıcıların hem estetik duygusuna hitap ederek hem de işlevleri ile kullanım alanı bulmuşlardır. Seramik, endüstriyel alanın desteği ile kent mobilyası metalurjisinde daha fazla yer alabilir, ayrıca; Tepebaşı Belediyesi'nin Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu örneğinde olduğu gibi, yerel yönetimler de seramiğin kentin güzelleşmesinde, topluma daha yaşanabilir kamusal alanların sunulmasında seramikten daha fazla faydalanılmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
A city is a developed settlement unit which has its own characteristics, which enables services to facilitate life to be carried out in an organised manner within the division of labour, and which is the product of the process from individualisation to socialisation. Public, on the other hand, means that which is seen by the public, open to general observation, owned by everyone, open to criticism and control. The agoras of antiquity are among the first examples of public space. Although many concepts have entered into the definition of public space in the historical urbanisation process, as a result, any place where human beings leave their individual living space and enter the social living space can be defined as public space. Areas where it is possible to control who can and cannot enter are not public spaces. Urban furniture refers to all kinds of objects and pieces of equipment that we can encounter in urban life, expanding the horizons of people, facilitating their lives and giving pleasure. Ceramic has taken its place among the materials that can be used in the construction of urban furniture due to its many properties. Ceramic urban furniture placed in public spaces have found an area of use both by appealing to the aesthetic sense of the users and with their functions. Ceramics can take more place in urban furniture metallurgy with the support of the industrial field, in addition; as in the example of the International Eskişehir Terracotta Symposium of Tepebaşı Municipality, local governments can use ceramics in the beautification of the city and in the presentation of more livable public spaces to the society.