Isolation and characterization of macrophomina phaseolina from the soil sample of infected maize fields
İnfektelı mısır tarlaları toprak örneklerınden macrophomina phaseolina'nın ızolasyonu ve karakterızasyonu
- Tez No: 888631
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, hastalık, Macrophomina phaseolina, toprak, mikrosklerot, Climate change, diseases, Macrophomina phaseolina, soil, microsclerotia
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sıcak mevsimde her yıl yetiştirilen bir tahıl ürünü olan mısırın verimi iklim değişikliği ve patojenlerden etkilenmektedir. Macrophomina phaseolina (MP), konukçu dokularda üretilen ve dokular ayrıştıkça toprağa karışan çok hücreli sklerotlar halinde toprakta yıllarca hayatta kalarak mısır yetiştiriciliğini negatif olarak etkilemektedir. Araştırma, 2022 yılında Türkiye'nin mısır ekimi yapılan illerin toprak örneği üzerinde yürütülmüştür. Her örnek için tarla numarası, etiket numarası (izolat adı), GPS verileri toplanmıştır. Hastalığın şiddetine ilişkin veriler topraktaki mikrosklerot analizleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada MP'nin radyal büyümesinin Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Mardin ve Kahramanmaraş'ta daha az sayıda ve daha az hastalık şiddetini göstermekte, en yüksek sayı ise Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde saptanmıştır. M. phaseolina izolatları arasındaki değişkenliğin belirlenmesi, farklı bölgelere göre hastalık yönetimine yönelik uygun stratejilerin geliştirilmesine rehberlik etmek açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Maize, a warm-season cereal crop grown annually, its yield is affected by climate change and pathogens. Macrophomina phaseolina (MP), a fungus, continuously mangle the corn crop by surviving in soil for years as multicellular sclerotia, which are generated in host tissues and discharged into the soil as the tissues decompose. For this purpose, the soil sampling method was adopted. The research was conducted on a soil sample withdrawn from the corn cultivated in twenty districts of Türkiye in 2022. The field number, tag number (isolate name), and GPS data were collected for each sample. Each sample was divided into sub-samples. Data of count for radial growth and severity of the disease was made from a soil survey. During this study, it was observed that the radial growth of MP in Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, and Kahramanmaraş exhibited the lowest number andless severity of disease. In contrast the highest number and severity were defined in Diyarbakır and Şanlıurfa provinces. The determination of variability among M. phaseolina isolates is fundamental to guide the development of appropriate strategies for disease management according to different districts.