Çok boyutlu veri görselleştirme: Chernoff yüzleri
Multidimensional data visualization: Chernoff faces
  1. Tez No: 888656
  2. Yazar: ELİF KAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AGAH TEKİNDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Görselleştirme, Chernoff Yüzleri, Biyoistatistik, Akut Böbrek Yetmezliği, Data Visualization, Chernoff Faces, Biostatistics, Acute Kidney Failure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Chernoff yüzlerinin akut böbrek hastalarında tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerdeki kullanımını incelemektir. Chernoff yüzlerinin tıp alanındaki avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya koymayı bu tekniğin sağlık verilerinin görselleştirilmesinde ne derece etkili olduğunu değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu araştırma veri görselleştirme yöntemleri üzerine çalışan araştırmacılar için değerli bir kaynak sunmayı hedeflemektedir. Yöntem: Bu çalışmada, akut böbrek hastalarının tedavi öncesi ve sonrası kan değerleri toplanarak analiz edilmiştir. Veriler, hasta dosyalarından ve hastane bilgi yönetim sistemlerinden elde edilmiştir. Elde edilen çok boyutlu veriler Chernoff yüzleri kullanılarak görselleştirilmiştir. Chernoff yüzleri her bir hasta için belirlenen kan değerlerini yüz özelliklerine atayarak oluşturulmuştur. Bu yüzler, tedavi öncesi ve sonrası durumları karşılaştırmak için kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Çalışmada akut böbrek hastalarında tedavi öncesi ve sonrası Chernoff yüzleri kullanılarak görsel analizler yapılmıştır. Chernoff yüzleri, hastaların tedavi öncesi ve sonrası sağlık durumlarını görsel olarak karşılaştırma imkânı sağlamıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre hastalarda tedavi öncesi ve sonrası ölçümler arasında anlamlı görsel farklar elde edilmiştir. Özellikle belirli biyokimyasal parametrelerdeki değişiklikler Chernoff yüzlerinde belirgin görsel farklılıklar olarak ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, Chernoff yüzlerinin tıbbi veri görselleştirmede etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak Chernoff yüzlerinin tedavi sürecinin etkilerini hızlı ve anlaşılır bir şekilde görselleştirerek klinik değerlendirmelerde önemli bir araç olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the use of Chernoff faces in evaluating patients with acute kidney disease before and after treatment. The study aims to highlight the advantages and disadvantages of Chernoff faces in the medical field and to assess how effective this technique is in visualizing health data. Additionally, this research aims to provide valuable resources for researchers working on data visualization methods. Methods: In this study, blood values of patients with acute kidney disease were collected and analyzed before and after treatment. The data were obtained from patient records and hospital information management systems. The multidimensional data obtained were visualized using Chernoff faces. Chernoff faces were created by assigning blood values determined for each patient to facial features. These faces were used to compare pre-treatment and post-treatment conditions. Results and Conclusion: In this study, visual analyses were conducted using Chernoff faces to evaluate patients with acute kidney disease before and after treatment. Chernoff faces provided a means to visually compare the health conditions of patients before and after treatment. The analysis results indicated significant visual differences between pre-treatment and post-treatment measurements in patients. Particularly, changes in certain biochemical parameters were reflected as distinct visual differences in the Chernoff faces. These findings demonstrate that Chernoff faces are an effective method for visualizing medical data. Consequently, Chernoff faces can be used as a valuable tool in clinical evaluations by providing a rapid and understandable visualization of the effects of treatment.