Chernoff yüzleri ve hayvancılık verilerine uygulaması
Chernoff faces and animal science applications
- Tez No: 589578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KOŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Ziraat, İstatistik, Biostatistics, Agriculture, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Chernoff yüzleri, Veri Görselleştirme, İkon Grafikleri, Hayvancılık, Chernoff Faces, Data Visualization, Icon Graphics, Livestock
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmada veri görselleştirme tekniklerinden birisi olan Chernoff yüzleri ile pek çok özelliğin bir arada bulunduğu hayvansal veri setlerinin teorik ve uygulamalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Chernoff yüzleri karmaşık çok boyutlu verilerin algısal belirginliğini değerlendirmek ve bilişsel süreçleri daha etkin ve verimli kılmak için Herman Chernoff tarafından tasarlanmış, basitleştirilmiş karikatür benzeri yüzlerdir. Çalışmada veri seti olarak 2002 yılında Atabey, Isparta'da yetiştirilen 20 büyükbaş (İsviçre esmeri), 20 küçükbaş hayvan (Kıl Keçisi) ve 20 arı kullanılmıştır. Yüz özelliklerinin algısal belirginlikte farklılıklar gösterdiği ve büyük ve karmaşık rakamlarla dolu gösterimler yerine şekillerle kolaylaştırılan sunumlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study was to examine the theoretical and practical aspects of animal data sets with Chernoff faces that is one of the data visualization techniques. Chernoff's faces are simplified cartoon-like faces designed by Herman Chernoff to assess the perceptual significance of complex multidimensional data and make cognitive processes more effective and efficient. In the study, 20 cattle (Brown Swiss), 20 goats (Hair Goat), 20 Bombus terrestris l. (Hymenoptera Apidae) reared in Atabey, Isparta in 2002 were used as a data set. Facial features differed in perceptual clarity and instead of presentations filled with large and complex numbers, easily understood presentations facilitated by figures were obtained.