Karakılçık buğday yetiştiriciliğinde yeşil gübre uygulamalarının verim ve kaliteye etkisi
The effect of green manure applications on yield and quality in Karakilçik wheat cultivation
  1. Tez No: 888742
  2. Yazar: SALİH BAYRAM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN BARUTÇULAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil gübre, dane verimi, yerel buğday, dane proteini, makarnalık buğday, Green manure, grain yield, wheat landraces, grain protein, durum wheat
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, 2018/2019 ve 2019/2020 buğday yetiştirme mevsiminde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Çalışmada Günberi ile üç farklı makarnalık karakılçık buğday genotipleri, ticari gübre ile börülce, soya ve yerfıstığının yeşil gübre olarak kullanıldığı koşullarda yetiştirilmiştir. Genotiplerin dane verimine etkiler ikinci deneme yılında önemli bulunmuş, Günberi ticari çeşidi ikinci yılda en yüksek dane verimi (336 g m-2) vermiştir. Gübre etkileri her iki yılda da önemli bulunmuş, birinci yılda yerfıstığı ve soya sırası ile 345 ve 329 gm-2, ikinci yılda ise börülce uygulamasında 330 gm-2 ile en yüksek değerler sağlanmıştır. Genotiplerin hektolitre ağırlığı (kg hl-1) değerleri her iki yılda ortalama 81.3 kg hl-1 olmasına karşın Karakılçık-3 genotipi ortalama 82.0 kg hl-1 ile daha yüksek değere ulaşmıştır. Dane protein oranı, ikinci yılda Karakılçık-1 ve Karakılçık-2 genotiplerinde %11.44 ve %11.12 oranı ile diğer genotiplere oranla yüksek değer göstermiştir. Sonuç olarak, yeşil gübrelerin dane verimine etkileri ele alındığında birinci yıl yerfıstığı ve soyanın, ikinci yıl ise börülce uygulamasının etkin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted during the 2018/2019 and 2019/2020 wheat growing seasons at the Research and Application Area of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Çukurova University. In the study, three different durum wheat Karakılçık genotypes and the Günberi commercial variety were grown under conditions where cowpea, soybean, and peanut were used as green manure, alongside commercial fertilizer. The effects of the genotypes on grain yield were found to be significant in the second year of the experiment, with the Günberi commercial variety producing the highest grain yield (336 g m-2) in the second year. Fertilizer effects were significant in both years, with peanut and soybean providing the highest yields in the first year (345 and 329 g m-2, respectively), while cowpea yielded the highest value (330 g m-2) in the second year. Although the hectoliter weight (kg hl-1) of the genotypes averaged 81.3 kg hl-1 over the two years, the Karakılçık-3 genotype achieved a higher average value of 82.0 kg hl-1. In the second year, the grain protein content was higher in the Karakılçık-1 and Karakılçık-2 genotypes, with percentages of 11.44% and 11.12%, respectively, compared to the other genotypes. In conclusion, considering the effects of green manure on grain yield, peanut and soybean were found to be effective in the first year, while cowpea was effective in the second year.