Nd-YAG laserin oral florada bulunan mikroorganizmalar üzerindeki bakterisidal etkilerinin deneysel laboratuvar ve klinik olarak incelenmesi
Experimental laboratory and clinical investigations of bactericidal effect of Nd-YAG laser on oral flora microorganism
- Tez No: 88878
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA TAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nd-YAG laser, bakterisidal etki, mikroorganizma miktarı, besiyeri konsantrasyonu, minimal öldürücü doz. T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOKÜMANTASYÛM MERKEZİ, Nd-YAG laser, bactericidal effect, amount of microorganisms, broth concentrations, minimal bactericidal dose, 6. YÜKSEKÖ?RETİM KflBOL DOKÜMANTASYON «SEBKti
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
IV ÖZET Meral, D.G., Nd-YAG laserîn oral florada bulunan mikroorganizmalar üzerindeki bakterisidal etkilerinin deneysel laboratuvar ve klinik olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Diş Programı Doktora Tezi, Ankara, 1999. LASER“Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”aynı dalga boyunda, paralel hareket eden fotonların oluşturduğu yoğunlaştırılmış bir ışıktır. Laser cerrahisinin en önemli avantajlarından biri bakterisidal etkisi ile postoperatif infeksiyon riskini azaltmasıdır. Laser bu özelliği ile infeksiyon kontrolünde konvansiyonel cerrahi sonrası uygulanan antibakteriel ve antiseptik rejime alternatif sayılabilir. Çalışmamızda bakterisidal etkinin özgün bir modelde ortaya konulması ve araştırılması üzere oral flora elemanlarından a-hemolitik streptococcus, Bakterioides fragilis, Neisseriaceae, Streptococcus salivarius, Staphylococcus aureus ve Candida albicans 104, 106 ve 108 inokulum miktarlarında hazırlanmış ve 5 farklı oranda koyun kanı eklenerek Muller Hinton Broth besiyerleri içerisine yerleştirilmiştir. Nd-YAG laser ışını ile değişik enerji düzeylerinde ekspoz edilen örnekler kanlı agar besiyerlerine ekilerek inkübasyon süresi sonunda koloni sayımı karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Mikroorganizma üremesinin gözlenmediği en düşük enerji düzeyi minimal öldürücü doz olarak belirlenmiştir. Çalışmamızın klinik aşamasında ise yumuşak doku patolojisi tanısı konulmuş hastalardan 20'si konvansiyonel yöntemle, 20'si ise Nd-YAG laser ile tedavi edilmiş, ilgili cerrahi bölgeden preoperatif ve postoperatif dönemde alınan mikrobiyolojik örnekler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak Nd-YAG laserin bu mikroorganizmalar üzerinde bakterisidal etkili olduğu ve bu etkide gerekli olan enerji düzeyinin mikroorganizma sayısı ve besiyeri içerisindeki hemoglobin miktarı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın klinik aşamasında da Nd-YAG laserin operasyon sırasında tam bir bakterisidal etki sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Meral, D.G., Experimental laboratory and clinical investigations of bactericidal effect of Nd-YAG laser on oral flora microorganisms, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Dentistry, Ankara, 1999. Laser (Light Amplification Stimulated Emission of Radiation)“condensed light”consists of moving photons parallely in the same wavelength. One of the main advantages of laser surgery is its bactericidal effect which reduces the risk of postoperative infections. By means of this effect, laser can be an alternative to the antibacterial and antiseptic agent regime which is applied after conventional surgery. In our study; to determinate and investigate the bactericidal effect of laser in an original model, a-hemolitic streptococcus, Bacterioides fragilis, Neisseriaceae, Streptococcus salivarius, Staphylococcus aureus and Candida albicans were preperad in 104, 106 ve 108 inoculum and placed in Muller Hinton Broth which have 5 different proportions of sheep blood. Samples which exposed with various energy levels of Nd-YAG laser were spread on agar plates and at the and of the incubation time the colonisation was accepted as“minimal bactericidal dose”. In our clinical study 20 patient were treated with conventional surgery and 20 patients were treated with Nd-YAG laser surgery with the indication of soft tissue pathologies and microbiological samples obtained from surgical site were compared preoperatively and postoperatively. As a result Nd-YAG laser's bactericidal effect has been shown on these microorganisms and ifs revealed that the necessary of this energy level on this effect is related with microorganisms amounts and hemoglobine concentrations in the broth. In our clinical study it was shown that the Nd-YAG laser has full bactericidal effect during the operation.