Özel sınıflara ve kaynaştırılmış sınıflara devam eden ilkokul düzeyindeki eğitilebilir zihinsel engelli çocuklarla engelli olmayan çocukların benlik kavramlarının karşılaştırılması
A Comparison of the midly mentally retarded children in segregated and integrated classes at primary school level
- Tez No: 88879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Integration, segregrated classes, educatelly mentally retarded, self-concept
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Bu araştırma, ilköğretim kurumlarının ilkokul 3. 4. ve 5. smıf düzeyindeki kaynaştırılan, özel sınıflara devam eden tüm E.Z.E. çocuklarla tesadüfi örnekleme yolu ile seçilen aynı smıf düzeylerindeki N.G.G. çocukların benlik kavramlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, 101 kaynaştırılan, 97 özel alt sınıflara devam eden E.Z.E. çocuk ile 101 N.G.G. çocuk oluşturmuştur. Örneklemi oluşturan 299 çocuğa benlik kavramlarını incelemek amacıyla çocuk ve ergenlik çağmdakilerin kendilerine ilişkin hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları şeyleri değerlendirmek için Piers ve Harris (1964) tarafından geliştirilen Piers-Harris Benlik Kavramı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler“davranış”,“zeka ve okul durumu”,“bedensel görünüm”,“kaygı”,“gözde olma”ve“mutlu ve hoşnut olma”faktörleri ile“genel benlik kavramı”olmak üzere yedi grup altoda toplanmıştır. Verilerin analizinde çoklu karşılaştırmalar için varyans analizi, ikili karşılaştırmalarda ise t testi kullanılmıştır. Varyans analizinde anlamlı çıkan F değerlerinin kaynağı Scheffe testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, özel alt sınıfa devam eden öğrenciler, belli sürelerle kaynaştırılan öğrenciler, sürekli kaynaştırılan öğrenciler ve N.G.G. öğrencilerin bedensel görünüm, zeka ve okul durumu ve kaygılarım betimlemeleri arasında fark olmadığı, mutluluk, gözde olma, davranış ve genel benliklerini betimlemeleri arasında fark olduğu saptanmıştır. Genel benlik kavramı açısından, gruba göre cinsiyet puan ortalamaları arasında farklılaşma olmadığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : kaynaştırma, özel smıf, eğitilebilir zihinsel engelli, benlik kavramı. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research has been done to compare the self-concept with all the educatelly mentally retarded children -levels of third graders, fourth graders and fifth graders of primary schools- who are entegrated and continue segregrated classes and the same class level of nonretarded children. The subject population of the research was consist of 101 entegrated, 97 segregrated classes of educatelly children and 101 nonretarded children. 299 children, who are being the subject, have been used Piers-Harris Self-Concept Scale which was developed by Piers and Harris (1964) for appraising the pleasure and displeasure at the age of children and adolescence relating to theirselves, with the aim of investigating their self-concept. The data gathered was grouped under seven categories as“behaviour”,“intellectual and school status”,“physical apperance and attributes”,“anxiety”,“popularity”,“happiness and satisfaction”and“general self- concept”. In the analysing of the data, for the multi-comparison the variance analysing, for di-comparison test of t have been used. In variance analysing, the source of meaningful F value has been analysed with Scheffe test. The findings of the research, it has been observed that there is no difference among intellectuel and school status, anxiety, and pysical apperance description of the segregrated class pupils, continuous entegrated pupils, without continuity entegrated pupils and nonretarded children, but there is a difference among the description of the happiness, popularity, behavior and general self-concept. For the general self-concept, no difference has been observed between the sexual puan averages according to the group.