Sıçanlarda Nω-Nitro-L-Arjinin metil ester ile oluşturulan hipertansiyon modelinde Anjiyotensin II Tip 2 Reseptör Agonisti Compound 21 ve Sodyum-glukoz Ko-Transporter-2 inhibitörü Empagliflozin'in farmakolojik etkilerinin araştırılması
Investigation of the pharmacological effects of Angiotensin II Type 2 Receptor Agonist Compound 21 and sodium-glucose Co-Transporter-2 inhibitor empagliflozin in the hypertension model induced with Nω-Nitro-L-Arginine methyl ester in rats
  1. Tez No: 888805
  2. Yazar: MEHMET ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONURAL ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Compound 21, Empagliflozin, Hipertansiyon, L-NAME, Sıçan, Compound 21, Empagliflozin, Hypertension, L-NAME, Rat
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Günümüzde yaygın olarak görülen HT'nin kalp, damar ve böbrek dokularındaki etkileri üzerine AT2 reseptör agonisti C21 ve SGLT-2 inhibitörü EMPA'nın tek tek ve kombine etkisini görmektir. Materyal ve Metod: Sprague Dawley ırkı erkek sıçanlar 5 gruba ayrıldı. K; Deney süresince uygulanan ilaçların taşıt çözücüleri uygulandı, HT; 4 hafta boyunca %1 NaCl içeren içme suyu ve L-NAME eş zamanlı verildi, HT+C21; HT prosedürü paralel olarak uygulandı, 15-28. günler boyunca C21 verildi, HT+EMPA; HT prosedürü paralel olarak uygulandı, 15-28. günler boyunca EMPA verildi, HT+C21+EMPA; HT prosedürü paralel olarak uygulandı, 15-28. günler boyunca C21 ve EMPA eş zamanlı verildi. 27-28. günler metabolik kafeste sıçanların 24 saatlik idrarı toplandı. 28. gün etil karbamat anestezisi altında EKG, KB ve KH ölçümleri yapıldı. Protokol tamamlandıktan sonra intrakardiyak kan örneği ve otopsi yapılarak kalp, torasik aort ve böbrek dokuları alındı. Alınan bu dokular hassas terazi kullanılarak tartıldı. Bulgular: 24 saatlik su tüketim ve idrar çıkış miktarı karşılaştırıldığında HT grubunda K grubuna göre anlamlı fark bulunmuştur. KBsistol değerleri karşılaştırıldığında HT grubunda K grubuna göre, HT+C21 grubunda HT grubuna göre anlamlı fark bulunmuştur. Kalbin ve böbreğin histopatolojik incelemesinde HT grubu ile karşılaştırıldığında HT+C21, HT+EMPA ve HT+C21+EMPA gruplarında hasarın anlamlı olarak azaldığı bulunmuştur. Sonuç: Elde ettiğimiz veriler ışığında L-NAME ile sıçanlarda HT modelinin oluştuğu görülmüştür. C21 ve EMPA'nın tek tek ve kombine etkilerine bakıldığında kalp, böbrek ve damar dokusu üzerine olumlu sonuçları hemodinamik, biyokimyasal ve histopatolojik analizlerle görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: To see the individual and combined effects of AT2 receptor agonist C21 and SGLT-2 inhibitor EMPA on effects of HT, which is common today, on the heart, vascular and kidney tissue. Material and Method: Male rats of the Sprague Dawley breed were divided into 5 groups. K; Vehicle solvents of the drugs administered during the experiment were applied, HT; drinking water containing 1% NaCl and L-NAME were given simultaneously for 4 weeks, HT+C21; HT procedure was performed in parallel, C21 was given for 15-28 days, HT+EMPA; HT procedure was performed in parallel, EMPA was given for 15-28 days, HT+C21+EMPA; HT procedure was performed in parallel, C21 and EMPA were given simultaneously for 15-28 days. The 24-hour urine of the rats in the metabolic cage was collected on days 27-28. On 28th day, ECG, BP and HR measurements were taken under ethyl carbamate anesthesia. After the protocol was completed, intracardiac blood sample and autopsy were performed and heart, thoracic aorta and kidney tissues were taken. These tissues were weighed using a precision scale. Results: When the 24-hour water consumption and urine output amount were compared, a significant difference was found in the HT group compared to the control group. When the KBsistol values were compared, a significant difference was found in the HT group compared to the control group, and in the HT+C21 group compared to the HT group. Histopathological examination of the heart and kidney found that damage was significantly reduced in the HT+C21, HT+EMPA and HT+C21+EMPA groups compared to the HT group. Conclusion: In the light of the data we obtained, it was seen that the HT model was formed in rats with L-NAME. When considering the individual and combined effects of C21 and EMPA, positive results on heart, kidney and vascular tissue were observed by hemodynamic, biochemical and histopathological analyses.