Ortodontik tedavide kullanılan farklı ortodontik mum materyalleri ile bal mumunun sitotoksik etkilerinin In Vitro değerlendirilmesi
In Vitro evaluation of cytotoxic effects of beeswax and different wax materials used during orthodontic treatment
  1. Tez No: 888809
  2. Yazar: MAHMUD EKREM BÜYÜKOKUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER GÜLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, Bal Mumu, Ortodonti, Mum, Enflamasyon, Cytotoxicity, Bees wax, Orthodontics, Wax, Inflammation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Büyükokuroğlu, M. E. (2024). Ortodontik Tedavide Kullanılan Farklı Mum Materyalleri ile Bal Mumunun Sitotoksik Etkilerinin in Vitro Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Sabit ortodontik tedavi sırasında braketler ve teller ağız mukozasında travma ve ülserasyona neden olabilir. Bu gibi durumlarda, travmayı ve mukozal ülserasyonları önlemek için hastalara koruyucu ortodontik mumlar verilir. Ancak, bu mumların potansiyel sitotoksik etkileri araştırılmamıştır. Bu çalışmada, piyasada bulunan farklı ortodontik koruyucu mumların ve bal mumunun sitotoksik etkileri değerlendirilmiştir. Üç farklı ortodontik mum markasının [Ios (Texas, ABD), Ormco (California, ABD), Bilkim (İzmir, Türkiye)] ve bu markalara alternatif olabilecek doğal malzemeler olan sarı ve beyaz balmumunun sitotoksisitesi insan gingival fibroblast hücre hattı üzerinde 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Veriler varyans analizi (ANOVA) ve Tukey testi kullanılarak analiz edilmiştir. MTT yöntemiyle elde edilen hücre proliferasyon yüzdeleri analiz edildiğinde, Ios (p ˂ 0.001) ve Ormco (p ˂ 0.01) ticari mumlarının sitotoksik etkilerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede farklı olduğu görülmüştür (p ˂ 0.001). Öte yandan, Bilkim marka ticari mum ile beyaz ve sarı bal mumlarının sitotoksik etkilerinde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Bu çalışmanın sonuçları, İos ve Ormco marka ticari mumlarının şiddetli sitotoksisite gösterdiğini, Bilkim marka ticari mum ve beyaz bal mumunun hafif sitotoksisite gösterdiğini ve sarı bal mumunun sitotoksisite göstermediğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Büyükokuroğlu, M. E. (2024). In Vitro Evaluation of Cytotoxic Effects of Beeswax and Different Wax Materials Used During Orthodontic Treatment. Doctoral Thesis, Biruni University Graduate Education Institute, İstanbul. During fixed orthodontic treatment, brackets and wires can cause trauma and ulceration to the oral mucosa. In such cases, patients are given protective orthodontic waxes to prevent the trauma and mucosal ulcerations. However, the potential cytotoxic effects of these waxes have not been investigated. This study evaluated the cytotoxic effects of different commercially available orthodontic protective waxes and beeswax. The cytotoxicity of three different brands of orthodontic waxes [Ios (Texas, USA), Ormco (California, USA), Bilkim (Izmir, Turkey)] and yellow and white beeswax, natural materials that may be an alternative to these brands, was evaluated using the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) method on a human gingival fibroblast cell line. Data were analyzed using analysis of variance (ANOVA) and the Tukey test. When the cell proliferation percentages obtained by the MTT method were analyzed, it was observed that the cytotoxic effects of Ios (p ˂ 0.001) and Ormco (p ˂ 0.01) commercial waxes were significantly different compared to the control group (p ˂ 0.001). On the other hand, there was no statistically significant difference in the cytotoxic effects of Bilkim brand commercial wax and white and yellow beeswaxes compared to the control group (p > 0.05). The results of the present study showed that Ios and Ormco brand commercial waxes showed severe cytotoxicity, Bilkim brand commercial wax and white beeswax showed mild cytotoxicity, and yellow beeswax showed no cytotoxicity.