Conus Medullaris'in normal düzeyinin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the normal position of conus medullaris by M.R.I.
  1. Tez No: 88889
  2. Yazar: MEHMET DENİZ DEMİRYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN AKŞİT, DOÇ. DR. NURAN YENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: conus medullaris, seviye, MRG. T.c. flffseiiırriı iii OöKÜMANTASirOH AaEBffo, conus medullaris, position, MRI. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Bu çalışmada conus medullaris'in canalis vertebralisteki seviyesi, MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) yöntemiyle incelenmiş olgularda, retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, lumbal MRG'lerinde makroskopik patolojileri olmayan 296 erkek, 343 kadm birey kullanılmıştır. Bu bireylerde conus medullaris seviyesi, 0.5 Tesla alan gücündeki MRG sisteminde (Philips Gyroscan T 5, Hollanda) yaş ve cinsiyete göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda conus medullaris'in ortalama seviyesi kadınlarda L1-L2 vertebralar arasındaki discus intervertebralis, erkeklerde T12-L1 vertebralar arasındaki discus intervertebralis, tüm bireylerde ise T12-L1 vertebralar arasındaki discus intervertebralis olarak belirlenmiştir. Seviyenin artan yaş ile değişmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the position of conus medullaris in vertebral canal is evaluated by MRI (Magnetic Resonance Imaging) retrospectively. 296 male,343 female subjects with no observed macroscopic pathology in the lumbar MRI's were selected. The position of conus medullaris according to age and sex was evaluated by 0.5 T power MRI system (Philips Gyroscan T 5, Holland). The position of conus medullaris most commonly is located at LI- L2 intervertebral disc in the female, T12-L1 intervertebral disc in the male and T12-L1 intervertebral disc in all of the population without sex difference.No significant difference in the conus position was found with increasing age.