Acil Servise Geçici İskemik Atak İle Gelen Hastaların Tekrarlayan Başvurularının Retrospektif Olarak İncelenmesi
A Retrospective Analysis of Recurrent Emergency Department Visits by Patients with Transient Ischemic Attack
- Tez No: 888911
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM ÇIKRIKLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Nöroloji, Emergency Medicine, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Geçici iskemik atak, tekrarlayan inme riski, ABCD3-I skoru, Transient ischemic attack, recurrent stroke risk, ABCD3-I score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız geçici iskemik atak tanısı alıp tekrarlayan inme tanısı ile başvurusu olan hastaların analizini yaparak, tekrarlayan başvurulara sebep olabilecek faktörleri incelemek ve geçici iskemik atak sonrası inme nüksünün azaltılabilmesi konusunda literatüre katkıda bulunmaktır. Metod: Kesitsel tipte olan bu çalışma 01.01.2013 - 12.12.2023 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi erişkin acil servisine geçici iskemik atak tanısı ile başvuran ve sonrasında nüks inme ile tekrarlayan başvurusu olan hasta dosyalarının, retrospektif olarak değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada değerlendirilen vakaların %49'u erkekti ve yaş ortalamaları birinci başvuruda 66,50, ikinci başvuruda 68,33 olarak bulundu. Vakaların iki başvurusu arasında geçen süre ortalaması 21.33 ay olarak bulundu. İlk başvurusunda konuşma bozukluğu olan hastaların, ABCD3-I skoru yüksek olan hastaların ve kronik böbrek yetmezliği olan hastaların nüks inme geçirme süreleri daha kısaydı. İkinci başvurulardaki glaskow koma skoru ortalamaları daha düşük, hastaneye yatış oranları daha yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda geçici iskemik atak sonrası nüks inmelerde klinik tablo ağırlaştığı görülmektedir. Geçici iskemik atak sonrası inme nüksünün önlenmesi için risk faktörleri, risk skorlama sistemleri, görüntüleme ve tedavi yöntemleri hekimler tarafından iyi anlaşılmalı ve konu ile ilgili literatüre katkı sunan çalışmaları sayıları arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to analyze patients diagnosed with transient ischemic attack who later presented with recurrent stroke, to investigate factors that may cause to these recurrent presentations, and to contribute to the literature on reducing stroke recurrence after transient ischemic attack. Methods: This cross-sectional study was conducted by retrospectively evaluating the medical records of patients who presented to the adult emergency department of Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital with a diagnosis of transient ischemic attack and subsequently had recurrent presentations with stroke between 01.01.2013 and 12.12.2023. Results:. Among the cases evaluated, 49% were male, with an average age of 66.50 years at the first presentation and 68.33 years at the second presentation. The average interval between the two presentations was 21.33 months. Patients with speech impairment at the first presentation, those with a high ABCD3-I score, and those with chronic kidney disease had shorter durations between transient ischemic attack and recurrent stroke. The Glasgow Coma Scale scores were lower, and hospitalization rates were higher at the second presentation. Conclusion: Our study shows that clinical severity increases in recurrent strokes following transient ischemic attack. To prevent stroke recurrence after transient ischemic attack, it is crucial for physicians to thoroughly understand the risk factors, risk scoring systems, imaging, and treatment methods. Increasing the number of studies that contribute to the literature on this topic is essential.