Yüksek teknoloji bağımlı çocuk hastalarınçocuk acil başvurularının değerlendirilmesi
Evaluation of child emergency applications of hightecnology dependent pediatric patiens
- Tez No: 888912
- Danışmanlar: PROF. DR. ALKAN BAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk acil, teknoloji bağımlı, kritik çocuk hasta, Pediatric emergency, technology-dependent, critical pediatric patient
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve amaç:Tıp teknolojisindeki gelişmeler, temel yaşam işlevlerini sürdürmek için tıbbi malzeme ve ekipmanlara uzun süreli bağımlı olan çocukların sayısını artırmıştır. Biz çalışmamızda bu hastaların acil servis başvurularını inceleyerek, yaşadıkları problemleri aydınlatmayı, teknoloji bağımlı olan hastaların daha hızlı ve konforlu sağlık hizmeti alabilmelerini için çözüm önerileri oluşturmayı ve çocuk acil servisteki yoğunluğu azaltmayı hedefledik. Yöntem:Ekim 2019- Aralık 2022 yıllarında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi çocuk acil servise başvuran teknoloji bağımlı 1 ay -18 yaş arası çocuk hastalar çalışmaya dahil edildi. Teknoloji bağımlı olarak tanımlanan hastalar; ev tipi mekanik ventilatör kullanan, trakeostomi ve/veya gastrostomi açılan ve nazogastrik sonda veya nazojejunal sonda kullanan hastalardı. Hastaların acil servis hasta dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular:Çalışmaya alınan 53 hastanın toplamda 367 başvurusu mevcuttu. Hastaların ortanca yaşı 37 ay olup, 35' i (%66) erkek cinsiyetteydi. Hastaların birincil tanısı, 49 (%92.4) hastada nörolojik temelliydi. Başvuruların 357' si (%97.5) 112 ile olup bunların da 251' i (%68.3) mesai saatleri içerisindeydi. En sık başvuru nedeni yakınması olmayıp kontrol amaçlı gelen 129 başvuruydu. En sık çocuk yoğun bakıma yatış nedeni 84 (%67.7) başvuruda pnömoniydi. Başvuruların 242'sinin (%65.9) izlem yeri çocuk acil servisiydi. Sonuç:Teknoloji bağımlı çocukların bakımı diğer çocuklara göre daha hassas ve karmaşıktır. Bu hastalara bakmakla yükümlü kişilere eğitimlerin verilmesi, bu kişilerin ulaşabileceği video-görsellerin hazırlanması, koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişimi açısından pediatri asistanlığı döneminde bu özellikteki kritik çocuk hastaların erken dönemde tespit edilmesi için eğitimlerin verilmesi, bu hastalara özel evde bakım hizmetlerinin ve palyatif bakım merkezlerinin geliştirilmesi ile evde bakım verenin ve sağlık personelinin iş yükü azaltılıp daha kaliteli bir sağlık hizmeti verilebilir.
Özet (Çeviri)
Introductıon and purpose:Advances in medical technology have increased the number of children who are dependent on medical technology for prolonged periods to sustain basic life functions. In our study, we aimed to examine the emergency department visits of these patients to shed light on the problems they encounter. Through this study, we aim to enable technology-dependent patients to receive faster and more comfortable healthcare services and to reduce the workload in pediatric emergency departments. Method:Children aged 1 month to 18 years who were technology- dependent and presented to the pediatric emergency department of Celal Bayar University Medical Faculty between October 2019 and December 2022 were included in the study. Patients defined as technology-dependent were those who used home mechanical ventilators, had tracheostomies and/or gastrostomies, and used nasogastric or nasojejunal tubes. The emergency department patient records were reviewed retrospectively. Results:A total of 367 visits were recorded for the 53 patients included in the study. The median age of the patients was 37 months, with 35 (66%) being male. The primary diagnosis was neurological in 49 (92.4%) patients. Of the visits, 357 (97.5%) were by ambulance, and 251 (68.3%) occurred during working hours. The most frequent reason for visits, without any specific complaints, was for routine check-ups, accounting for 129 visits. The most common reason for admission to the pediatric intensive care unit was pneumonia, seen in 84 (67.7%) visits. The follow-up location for 242 (65.9%) of the visits was the pediatric emergency department. Conclusion: The care of technology-dependent children is more sensitive and complex compared to other children. Providing training to caregivers, preparing video materials accessible to them, and offering education during pediatric residency to identify such critical patients early on would be beneficial. Additionally, the development of specialized home care services and palliative care centers for these patients could help share the workload and provide higher quality healthcare services.