Genç yetişkinlerde yeme tutumu ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkide savunma mekanizmalarının düzenleyici rolü
The moderating role of defense mechanisms in the relationship between eating attitudes and attachment styles in young adults
- Tez No: 889087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bozuklukları, Bağlanma Stilleri, Savunma Mekanizmaları ve Genç Yetişkinlik, Eating Disorders, Attachment Styles, Defense Mechanisms and Young Adulthood
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada bağlanma stilleri ve yeme tutumları arasındaki ilişkilerde savunma mekanizmalarının düzenleyici rolünü keşfetmeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda mevcut çalışma ilişkisel tarama modeli olan nicel analiz yöntemlerinden faydalanmıştır. Çalışma da 2024 yılında gönüllülük ilkesine dayalı 504 katılımcı yer almıştır. 18-30 yaş arasında olan katılımcıların, 309 (%61.3) kadın ve 195 (%38.7) erkek katılımcılar oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcılara uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılmış olup, bir psikiyatrik tanı almış olmak dışlama kriteri olarak yer almıştır. Bu çalışmanın amacı için katılımcılara uygulanan veri toplama araçları şunlardır: Gönüllülük Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Yeme Tutum Testi YTT-26, İlişki Ölçekleri Anketi ve Savunma Biçimleri Testi'dir. Bu çalışmada elde edilen tüm bulgular Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS 27.0) aracılığıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel yöntemlerden; normal dağılım özellikleri detaylı bir şekilde incelendi. Ölçekler arasındaki korelasyon düzeyi ve yönü Pearson Korelasyon analizi ile araştırıldı. Ayrıca, ölçeklerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla Bağımsız Gruplar t-testi ve ANOVA testleri kullanıldı. Düzenleyici rol analizi için Process Macro 4.2 programı kullanıldı. Bu çalışmada yapılan analiz sonuçlarına göre genç yetişkinlerde ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkide savunma mekanizmalarının düzenleyici rolü olduğu tespit edilmiştir. Genç yetişkinlerde güvenli bağlanma stiline sahip bireylerin, sağlıklı yeme tutumu geliştirme eğiliminde oldukları ve bu ilişkinin savunma mekanizmalarının etkisiyle güçlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to explore the mediating role of defense mechanisms in the relationships between attachment styles and eating attitudes. In this context, the current study utilized quantitative analysis methods based on a correlational survey model. The study involved 504 participants who volunteered in 2024. The participants, aged between 18 and 30, consisted of 309 (61.3%) females and 195 (38.7%) males. Participants were reached through an appropriate sampling method, with a psychiatric diagnosis serving as an exclusion criterion. For the purposes of this study, the data collection tools administered to the participants included: the Voluntary Consent Form, Demographic Information Form, Eating Attitudes Test (EAT-26), Relationship Scales Questionnaire (RSQ), and Defense Style Questionnaire (DSQ). All findings obtained in this study were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS 27.0). Statistical methods included a detailed examination of normal distribution characteristics. The level and direction of the correlation between scales were investigated using Pearson Correlation analysis. Additionally, the Independent Samples t-test and ANOVA tests were employed to examine whether the scales showed differences according to demographic variables. The Process Macro 4.2 program was used for the analysis of the regulatory role. According to the analysis results in this study, it was determined that defense mechanisms have a regulatory role in the relationship between attachment styles and eating attitudes among young adults. It was found that young adults with a secure attachment style tend to develop healthy eating attitudes, and this relationship is strengthened by the influence of defense mechanisms.