Pıerre Bourdıeu kavramları üzerinden Keskin'deki göç olgusunun sosyolojik açıdan incelenmesi
Sociological investigation of the migration phenomena in Keskin through Pierre Bourdieu's concepts
  1. Tez No: 889119
  2. Yazar: YAĞMUR IŞILDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNCE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Olgusu, habitus, alan, sermaye, Pierre Bourdieu, Migration phenomenon, habitus, field, capital, Pierre Bourdieu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç ve Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Göç, Dünya tarihini etkileyen, güncelliğini koruyan ve insanlık tarihi boyunca sürekli yaşanmış bir olgu olarak her zaman karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar yaşadıkları yerden bir başka yere kalıcı ya da geçici olarak yer değiştirdiklerinde hem gittikleri yerleri hem de geldikleri yerleri etkilerler. Bu nedenle göçün sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel sonuçları sebebiyle, göç sürecinin yaşandığı yerlerde toplumsal değişimler meydana gelir. Toplumsal yapıda meydana gelen bu değişmeyi incelemek ve içinde yaşadığımız sosyal yapıyı anlamak adına göç olgusu önemli bilgiler yansıtmaktadır. Nitel araştırma yönteminin esas alındığı bu çalışma, Kırıkkale'ye bağlı olan Keskin ilçesindeki göç sürecini incelemeyi, göç süreci sonucu toplumsal yapıda meydana gelen değişimi ve yerli halkın göç sürecinden nasıl etkilendiğini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı, Pierre Bourdieu kavramları ve kuramları üzerinden analiz yapılarak, Kırıkkale iline bağlı Keskin ilçesindeki göç olgusunun neden olduğu toplumsal değişimi incelemektir. Göç süreci sonucu toplumsal yapıda meydana gelen bu değişmeyi incelemek adına bu araştırmada elde edilecek veriler önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration has always appeared as a phenomenon that affects world history, maintains its current status and has been experienced continuously throughout human history. When people move from one place to another, either permanently or temporarily, they affect both the places they go and the places they come from. Therefore, due to the social, political, economic and cultural consequences of migration, social changes occur in places where the migration process takes place. The phenomenon of migration reflects essential information in order to examine this change in the social structure and understand the social structure we live in. This study, based on the qualitative research method, focuses on examining the migration process in the Keskin district of Kırıkkale, the change in social structure as a result of the migration process, and how the local people are affected. In this context, our study aims to examine the social change caused by the phenomenon of migration in the Keskin district of Kırıkkale province, by analyzing Pierre Bourdieu's concepts and theories. The data obtained in this research are important to examine this change in the social structure due to the migration process.