Bourdieu'nun kavramları üzerinden çocukluğun sosyal statüsüne ilişkin nitel bir çalışma
A qualitative study on the social status of childhood through bBourdieu's concepts
  1. Tez No: 1000738
  2. Yazar: LÜTFİYE KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bourdieu, Pierre, Eşitsizlik, Sermaye, Çocukluk dönemi, Bourdieu, Pierre, Inequality, Capital, Childhood
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çocukluğun biyolojik bir yaş evresi olmanın ötesinde, tarihsel, kültürel ve siyasal koşullar içinde kurulan sınıfsal temelli bir sosyal statü olduğunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Türkiye'de çocukluk anlayışlarının, çocuk yetiştirme tarzlarının ve çocukların toplumsal konumlarının ailelerin sosyo‑ekonomik ve sınıfsal konumlarıyla yakından ilintili olduğu; dolayısıyla çocuklar arasındaki eşitsizliklerin de sosyal sınıf ve sermaye yapılarıyla iç içe geçtiği kabulüne dayanmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş; yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen veriler tematik analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Ankara'da alt ve orta sosyo ekonomik düzeylerden aileler ve çocuklarla yapılan derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır Çalışma, yeni çocukluk sosyolojisi ile Bourdieu'nun sınıf ve yeniden üretim kuramını birleştirerek, çocukluğun Türkiye bağlamında“sosyal statü olarak çocukluk”kavramı etrafında yeniden düşünülmesine katkı sunmaktadır. Aynı zamanda çocukların sergilediği farklı çocukluklar açısından geliştirilen; alt sınıf bağlamında 'kısıtlı ve kırılgan çocukluk', orta sınıf bağlamında ise 'yatırım yoğun ve projelendirilmiş çocukluk' olmak üzere iki ideal-tipik çocukluk formu kavramsallaştırması; sınıf temelli çocukluk eşitsizliklerini tanımlamaya imkân veren analitik bir çözümleme aracı olarak konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to demonstrate that childhood is not merely a biological stage of life, but a class-based social status constructed within specific historical, cultural, and political contexts. It is based on the assumption that understandings of childhood in Türkiye, child-rearing practices, and children's social positions are closely related to families' socio-economic and class positions; consequently, inequalities among children are deeply intertwined with social class structures and forms of capital. The study was conducted using a qualitative research methodology. Data obtained through semi-structured interviews were analyzed using thematic analysis. The research is based on in-depth interviews conducted with families and children from lower and middle socio-economic backgrounds in Ankara. By bringing together the new sociology of childhood and Bourdieu's theories of class and social reproduction, this study contributes to rethinking childhood in the Turkish context through the concept of“childhood as a social status.”At the same time, it develops a conceptualization of two ideal-typical forms of childhood reflecting the different childhoods experienced by children:“restricted and fragile childhood”in the context of the lower class, and“investment-intensive and project-oriented childhood”in the context of the middle class. This conceptual framework is positioned as an analytical tool that enables the identification and analysis of class-based inequalities in childhood.