UMKE sağlık gönüllülerinin, gönüllülük motivasyonlarının araştırılması; Sivas ili örneği
Investigation of UMKE health volunteers' volunteering motivations; Sivas province example
  1. Tez No: 889255
  2. Yazar: HAKAN GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: UMKE, Motivasyon, Sağlık Gönüllüleri, UMKE, Motivation, Health Volunteers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Afetler, insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal bir takım kayıplara sebep olan insanların normal yaşantılarını durduran olaylardır. Afetlerin meydana getirdiği en önemli sonuçlara bakıldığında, mal ve can kayıplarının ilk sırada olduğu söylenebilir. Afetlerin yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesinde hızlı müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Nitekim dünyada da arama kurtarma amacıyla bir çok ekip kurulmuştur. Ülkemizde de arama kurtarma ekiplerinden biri olan UMKE bir çok can kaybının olduğu 1999 depreminin ardından, 2004 yılında kurulmuştur. Bu araştırmanın en temel amacı, Sivas'ta UMKE gönüllülerinin motivasyon düzeylerinin belirlenmesidir. Gönüllülük esasına dayanan UMKE mensupluğunda sağlık çalışanlarının motivasyon düzeyleri başarının en önemli göstergesidir. Çalışmada kullanılacak veriler, anket tekniğiyle toplanmıştır. Kullanılan anketler 2 bölümden oluşmaktadır. Anket formlarının ilk bölümünde katılımcıların tanıtıcı özelliklerine yönelik sorular yer alırken, ikinci bölümünde Uluslararası Spor Organizasyonları İçin Gönüllü Motivasyonları Ölçeği maddelerinin UMKE gönüllülerine uyarlanmış haline yer verilmiştir. Örneklem seçimine gidilmeden, Sivas ilinde görevli UMKE çalışanlarının tamamına anket uygulanmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin 5 alt boyuttan oluştuğu görülmüştür. 7'li likert tipinde hazırlanan ölçekten alınan puan ortalaması katılımcıların genel itibariyle motivasyonlarının yüksek olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Sonuç olarak, UMKE sağlık gönüllülerinin genel motivasyon düzeylerinin benzer şekilde olduğu, yaşlarına göre genel motivasyon düzeylerinin de benzer şekilde olduğuna yönelik sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Disasters are events that cause physical, economic and social losses for people and stop their normal lives. When we look at the most important consequences of disasters, it can be said that the loss of life and property is in the first place. Rapid response is very important in minimizing the destructive effects of disasters. As a matter of fact, many teams have been established for search and rescue in the world. UMKE, which is one of the search and rescue teams in our country, was established in 2004 after the 1999 earthquake in which many lives were lost. The main purpose of this research is to determine the motivation levels of UMKE volunteers in Sivas. In UMKE membership, which is based on volunteerism, the motivation levels of health workers are the most important indicator of success. The data to be used in the study were collected by questionnaire technique. The questionnaires used consist of 2 parts. The first part of the questionnaires included questions about the introductory characteristics of the participants, while the second part included the items of the Volunteer Motivations Scale for International Sports Organizations adapted to UMKE volunteers. The questionnaire was applied to all UMKE employees working in Sivas province without selecting a sample. As a result of the exploratory factor analysis, it was seen that the scale consisted of 5 sub-dimensions. The average score obtained from the 7-point Likert-type scale was interpreted as high motivation of the participants in general. As a result, it was found that the general motivation levels of UMKE health volunteers were similar and their general motivation levels were similar according to their ages.