Schopenhauer'un pesimizmi ile Nıetzsche'nin nihilizminde etik bağlamda insan doğası ve 'Merhamet' kavramı
Human nature and the concept of 'Compassion' in ethical context in Schopenhauer's pessimism and Nietzsche's nihilism
  1. Tez No: 889400
  2. Yazar: PINAR YANBAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Schopenhauer, Nietzsche, pesimizm, karamsarlık, nihilizm, hiççilik, etik, ahlak, iyi, kötü, mutluluk, acı, merhamet, acıma, Schopenhauer, Nietzsche, pessimism, nihilism, ethics, morality, good, bad, happiness, pain, compassion, pity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Schopenhauer ve Nietzsche'nin temel felsefi görüşleri üzerinden ahlakın kökenine ilişkin bir inceleme yapmak, bu çalışmanın esas konusu olsa da bunu 'etik bağlamda insan doğası' ve 'merhamet' kavramı ekseninde yaparak, hayli geniş bir kapsama sahip olan konumun sınırları çizilerek, çerçevesi belirlenmiştir. İşbu çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Schopenhauer ve onun pesimist felsefesinde, etik bağlamda insan doğası ve merhamet kavramı irdelenirken; ikinci bölümde ise uzun bir dönem Schopenhauer'un izinden giden ve bunu inkar etmeyen ancak Schopenhauer ile sınırlı kalmayıp onu aşan, nihilist felsefesi ile Nietzsche ve onun etik bağlamda insan doğası ve merhamet kavramına ilişkin görüşleri, kıyaslamalı bir biçimde ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Although an examination of the origins of morality through the basic philosophical views of Schopenhauer and Nietzsche is the main subject of this study, by doing so on the axis of 'human nature in the ethical context' and the concept of 'compassion', the boundaries and framework of the position, which has a very wide scope, have been determined. Our study in question consists of two parts. İn the first part, the concept of human nature and compassion in the ethical context in Schopenhauer and his pessimistc philosophy will be examined; while in the second part, Nietzsche and his views on human nature and compassion in the ethical context, who followed Schopenhauer for a long time and didn't deny it, but who wasn't limited to Schopenhauer but exceeded him, with his nihilistic philosophy, will be tried to be put forward in a comparative manner.