Türkiye ve İngiltere'deki belediyelerinsunduğu sportif rekreasyon hizmetlerininbelirlenerek, faydalanan bireylerin yaşamkalitesi üzerine etkisinin araştırılması(istanbul ve londra örneği)
Determination of sports recreation services offered by municipalities in Turkey and England and investigation of their effects on the quality of life of the beneficiaries(İstanbul and London examples)
- Tez No: 889453
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT KARACABEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, İngiltere, Sportif Rekreasyon, Yaşam Kalitesi, Turkey, England, Sportive Recreation, Quality of Life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: İstanbul ve Londra Belediyelerinin sunmuş olduğu sportif rekreasyon hizmetlerden faydalanan bireylerin yaşam kalitesi düzeylerinin değerlendirilmesi ve demografik değişkenlere göre farklılık olup olmadığının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nicel yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile yapılmıştır. Analizler, Haziran 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında, İstanbul'da sportif rekreasyon hizmetlerinden faydalanan 254 katılımcı ve Londra'da sportif rekreasyon hizmetlerinden faydalanan 176 katılımcı ile gerçekleşmiştir. Veriler Ware ve Sherbourne (1992) tarafından hazırlanan genel yaşam kalitesi ölçeklerinden biri olan SF-36 (Short Form) ölçeği ile toplanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiğinden parametrik testler uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler, Tek Örneklem T Test (One Sample T Test), ANOVA ve Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: İstanbul (X=3,55) ve Londra'da (X=3,63) sportif rekreasyon faaliyetlerine katılanların genel sağlıklarını değerlendirme düzeyi yüksektir. Yaşam kalitesi düzeylerinin orta düzey olduğu tespit edilmiştir (İstanbul, X=2,78; Londra, X=2,64). İstanbul ve Londra katılımcıları için eğitim durumları, vücut ağırlıkları ve boy uzunluklarına göre anlamlı farklılık (p>0,05) tespit edilmemiştir. İstanbul katılımcılarının yaşam kalitesi düzeylerinde cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: SF-36 ölçeğine göre katılımcıların yaşam kalitesi düzeyleri değerlendirildiğinde, yaşam kalitesi orta düzeydedir. Cinsiyete göre farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. demografik özelliklere göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaşam kalitesi boyutlarının bazılarında pozitif yönlü ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of the Quality of Life of Individuals Utilizing the Sports and Recreation Services Provided by the Municipalities of Istanbul and London, and an Examination of Differences According to Demographic Variables Material and Methods: The study was conducted using the correlational survey method, one of the quantitative research methods. The analyses were carried out between June 2023 and January 2024 with 254 participants utilizing sports and recreation services in Istanbul and 176 participants utilizing sports and recreation services in London. Data were collected using the SF-36 (Short Form) scale, one of the general qualities of life scales developed by Ware and Sherbourne (1992). As the data followed a normal distribution, parametric tests were applied. Descriptive statistics, One-Sample T-Test, ANOVA, and Pearson Correlation analysis were used in the data analysis. Results: The level of general health assessment for those participating in sports and recreational activities in Istanbul (X=3.55) and London (X=3.63) is high. The quality-of-life levels were moderate (Istanbul, X=2.78; London, X=2.64). No significant differences (p>0.05) were found for the educational status, body weights, and heights of participants in both Istanbul and London. Statistically significant differences were found in the quality-of-life levels according to gender among the participants in Istanbul. Conclusion: When the quality-of-life levels of participants were evaluated using the SF-36 scale, it was found that the quality of life is moderate. It was concluded that there is a difference according to gender and that it varies according to demographic characteristics. It was also found that there is a positive relationship in some dimensions of quality of life.