Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin başarısına etki eden faktörlerin incelenmesi ve nörofeedback uygulaması ile başarı oranlarındaki değişimin araştırılması
Examining the factors that affects students' academic success and investigating the change in exam rates and exam anxiety with neurofeedback training
  1. Tez No: 889545
  2. Yazar: BERİL BÖREKÇİ ERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: nörofeedback, sınav kaygısı, akademik başarı, psikolojik dayanıklılık, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, neurofeedback, exam anxiety, academic success, psychological resilience, attention deficit hyperactivity disorder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı Nörofeedback eğitiminin üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav kaygısı düzeyleri, akademik başarı seviyeleri, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirti düzeyleri ve psikolojik dayanıklılıklarına olan etkisini incelemektir. Katılımcılar, İstanbul Şişli ilçesinde yer alan 2023-2024 yıllarında eğitim hayatına devam eden lise son sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmaya toplam 40, deney grubu 20, kontrol grubu 20 öğrenci katılmıştır. Araştırılması amaçlanan bilgiler sosyodemografik form, DSM-V Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Öz Bildirim Formu, Sınav Kaygısı Envanteri, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile elde edilmiştir. Deney grubunda bulunan öğrencilere 2 günde 1, 30 dakikalık, 20 seans nörofeedback eğitimi uygulanmıştır. Kontrol grubunda bulunan öğrencilere de aynı sıklık ve sürede sham eğitimi yapılmıştır. Uygulama toplam 12 hafta sürmüştür. Nörofeedback eğitimi sonrasında deney grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarılarında artış olduğu gözlemlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin sınav kaygı düzeylerinde tüm alt boyutlarda azalma olduğu görülmüştür. Kontrol grubunda bulunan öğrencilerin sınav kaygı düzeylerinin ise sınav tarihi yaklaştıkça arttığı tespit edilmiştir. Deney grubunda bulunan öğrencilerin DEHB belirti düzeylerinde azalma görülürken, kontrol grubunda bir değişim gözlemlenmemiştir. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri incelendiğinde ise, deney grubunda bulunan öğrencilerin yapısal stil alt boyutu dışında bulunan tüm alt boyut puanlarının arttığı tespit edilmiştir. Kontrol grubunun psikolojik dayanıklılık düzeylerinde bir değişim görülmemiştir. Araştırmanın alan yazınına katkısı üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin bu süreçte karşılaştığı zorlukları atlatabilme ve başarılarını arttırmada nörofeedback eğitiminin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effects of neurofeedback training on the levels of exam anxiety, academic achievement, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) symptom severity, and psychological resilience of university entrance exam preparatory students. The participants of the study are final-year high school students attending school in Şişli district of Istanbul during the 2023-2024 academic year. A total of 40 students participated in the study, with 20 students in the experimental group and 20 in the placebo group. The data was collected using a sociodemographic form, DSM-V ADHD Self-Report Scale, Exam Anxiety Inventory, Higher Education Institutions Exam (YKS) results, and the Psychological Resilience Scale for Adults. The students in the experimental group received neurofeedback training consisting of 30-minute sessions every two days, totaling 20 sessions. The placebo group received a placebo treatment with the same frequency and duration. The intervention lasted for a total of 12 weeks. After the neurofeedback training, an increase in academic achievement was observed in the experimental group. There was a reduction in all sub-dimensions of exam anxiety levels among the students in the experimental group. In contrast, exam anxiety levels in the placebo group were found to increase as the exam date approached. A decrease in ADHD symptom severity was noted in the experimental group, while no change was observed in the placebo group. Regarding psychological resilience, an increase was found in all sub-dimension scores except for the structural style sub-dimension in the experimental group. No changes were observed in the psychological resilience levels of the placebo group. This study contributes to the literature by highlighting the importance of neurofeedback training in overcoming the challenges faced by students preparing for university entrance exams and in enhancing their success.