Periferik sinir cerrahisinde intraoperatif nöromonitörizasyon kullanımı ve bu yöntemin cerrahiye ve prognoza etkisi
The use of intraoperati̇ve neuromonitoring in peripheral nerve surgery and its impact on surgery and prognosis
- Tez No: 889589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN KIRIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Periferik sinir lezyonu, İntraoperatif nöromonitörizasyon, Elektromiyografi, Peripheral nerve lesion, Intraoperative neuromonitoring, Electromyography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: İntraoperatif elektrofizyolojik testler kranial ve spinal cerrahide giderek artan oranda kullanılmakta ancak periferik sinir cerrahisinde kullanımı halen yaygın değildirler. Bu çalışmanın amacı, merkezimizde gerçekleştirilen periferik sinir lezyonu cerrahilerinde intraoperatif nöromonitörizasyon (İONM) kullanımı tekniğini ayrıntılı olarak tanımlamak, bu teknikle opere edilen hastaların operasyon esnasında cerrahi tedaviyi yönlendirme, cerrahi tedaviye olan katkılarını değerlendirmek ve aynı zamanda İONM kullanılan ve kullanılamayan hastaların elektromiyografilerindeki (EMG) değişimini karşılaştırarak bu tekniğin prognoza etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Periferik sinir lezyonu nedeniyle opere edilen 110 hastadan İONM kullanılan 73 hasta ile İONM kullanılmayan 37 hastanın retrospektif olarak demografik ve klinik özellikleri ile preoperatif ve postoperatif EMG sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Özellikle İONM kullanımının hangi hasar tiplerinde daha faydalı olacağı ve EMG değişimi üzerine etkisi olup olmadığı incelendi. Bulgular: İONM kullanımına göre uygulanan cerrahi teknik arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup nörorafi tekniği kullanılan hastalarda İONM tekniğinin daha çok kullanıldığı tespit edilmiştir. Özellikle nöroma olan olgularda nöroma eksizyonu ve sinir anastomozunu uygulamakta İONM bize yardımcı olmaktadır. EMG'de preoperatif total sinir hasarı olan olgularda İONM kullanımının EMG'deki değişimi üzerine etkisinde İONM kullanılmayan olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Cerrahi öncesi total sinir lezyonu olan hastalarda İONM kullanımı hasarın derecesini azaltmıştır. Sonuç: İONM kullanımı total sinir hasarı olan olgularda prognozu olumlu yönde etkilemektedir. Nörorafi planlanan hastalarda İONM kullanımı önerilir. Klinik ve nörofizyolojik değerlendirmelerin geri dönüşümsüz sinir hasarını bildirdiği travmatik sinir yaralanmaları cerrahisinde İONM'un faydalı bir teknik olduğu ve prognoza pozitif yönde etkisi olduğu gösterilmiştir. Prospektif, daha geniş serilerle İONM'un değerlendirilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Intraoperative electrophysiologic testing is increasingly used in cranial and spinal surgeries, but its use in peripheral nerve surgery is still not widespread. This study aimed to describe in detail the technique of using intraoperative neuromonitoring (IONM) in peripheral nerve lesion surgeries performed in our center, to evaluate the contribution of this technique to surgical treatment, to guide surgical treatment during the operation, and to investigate the contribution of this technique to prognosis by comparing the changes in electromyography (EMG) of patients who underwent surgery with and without IONM. Materials and Methods: Demographic and clinical characteristics, preoperative and postoperative EMG results, and preoperative and postoperative EMG results of 73 patients with IONM and 37 patients without IONM were statistically compared retrospectively among 110 patients operated for peripheral nerve lesions. In particular, the effect of IONM on EMG changes was analyzed. Results: There was a statistically significant difference between the surgical technique applied according to the use of IONM, and it was determined that the IONM technique was used more in patients who used the neurorrhaphy technique. IONM helps us perform neuroma excision and nerve anastomosis, especially in patients with neuroma. There was a statistically significant difference in the effect of IONM use on the change in EMG in patients with preoperative total nerve damage compared to patients without IONM use. Using IONM decreased the degree of damage in patients with total nerve lesions before surgery. Conclusion: IONM favorably affects the prognosis in patients with total nerve damage. The use of IONM is recommended in patients scheduled for neurorrhaphy. IONM is a valuable technique in the surgery of traumatic nerve injuries in which clinical and neurophysiologic evaluations report irreversible nerve damage and have a positive effect on prognosis. Further prospective studies with larger series are needed to verify our results on IONM.