Çin'in Doğu Türkistan politikası: Bir soykırım örneği
China's East Turkestan policy: An example of genocide
- Tez No: 889630
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMMÜHAN ELÇİN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Doğu Türkistan, Soykırım, Asimilasyon, Baskı Politikası, Uygur, China, East Turkestan, Genocide, Assimilation, Printing Policy, Uyghur
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
1949'dan beri Çin Halk Cumhuriyeti içerisinde özerk bir yönetime sahip olan Doğu Türkistan olarak bilinen Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, halen devam eden baskıcı Çin siyasetine sahne oldu. Doğu Türkistan, jeopolitik, stratejik konum ve ekonomik kaynakları başta olmak üzere oldukça önemli bir bölgedir. Çin tarafından yürütülen politikalar nedeniyle Doğu Türkistanlılar zulüm altında hayatlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar. Doğu Türkistanlılar, bazen Çin siyasetine karşı bir tepki olarak isyan etmekte ve haklarını aramaktadırlar. Doğu Türkistanlılara göre Çin topraklarda işgalcidir. Çin ise toprakların ülkesine ait olduğunu savunmaktadır. Bu hak arama talepleri Çin tarafından terörizm olarak görülmektedir. Terörizm ile her alanda mücadele ettiğini savunan Çin tarafından bölgede uygulanan politikalar asimilasyon boyutuna varmaktadır. Bölgede uygulanan asimilasyon Çin politikasının dinî, dil, eğitim, demografik, iktisadi ve kültürel soykırım boyutları bulunmaktadır. Bu siyaset Doğu Türkistanlılar üzerinde uzun yıllardan beri sürdürülmektedir. Bu siyasetin sonucunda günümüzde Doğu Türkistan, Uygur Türk-İslam kimliğinden uzaklaşmıştır. Bu da asimilasyon siyasetinin kısmen de olsa başarılı olduğunu göstermektedir. Çin, yürütmüş olduğu asimilasyon politikasında Doğu Türkistanlılara karşı soykırım uygulamıştır. Bu soykırım politikası çeşitli şekillerde yürütülmüştür. Doğu Türkistanlıların tamamen yok edilmesine yönelik politikalar geliştiren Çin, bu sayede bölgedeki bütün etnik ve dini farklılıkları yok etmeyi hedeflemiştir. Bölgede sadece Çin ve Çinliler kalacaktır. Geriye kalan Türk ve Müslümanlar ise yok edilmeye mahkum hale getirilmişlerdir. Çalışmanın kapsamı Doğu Türkistan'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgalinin başladığı 1949 yılından beri uygulanan siyasetin soykırım niteliği taşıdığını analiz etmektir. Çalışmanın amacı Çin'in siyasetinin soykırım niteliği taşıdığının kanıtlanmasıdır. Literatür taraması yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmada Çin'in Doğu Türkistan'a yönelik politikaları alt başlıklar halinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Xinjiang Uyghur Autonomous Region, known as East Turkestan, which has had an autonomous administration within the People's Republic of China since 1949, has become the scene of the repressive Chinese policy that still continues. East Turkestan is very important region, especially with it's geopolitical, strategic location and economic resources. Due to the policies carried out by China, the people of East Turkestan are forced to continue their lives under persecution. East Turkestanis sometimes rebel as a reaction against Chinese politics and seek their right. According to the people of East Turkestan, China is an invader on the territory. China, on the other hand, maintains that the territory belongs to it's country. These rights decriminalization demands are considered as terrorism by China. The policies implemented in the region by China, which claims to fight terrorism in all areas, reach the dimension of assimilation. The Chinese policy of assimilation implemented in the region has religious, linguistic, educational, demographic, economic and cultural genocide dimensions. This policy has been carried out on the people of East Turkestan for many years. As a result of this policy, today East Turkestan has moved away from the Uyghur Turkish-Islamic identity. This shows that the assimilation policy has been partially successful. China has committed genocide against the East Turkestanis in it's assimilation policy. This policy of genocide has been carried out in various ways. The China, which has developed policies aimed at the complete destruction of the people of East Turkestan, has aimed to eliminate all ethnic and religious differences in the region in this way. Only China People Republic and the Chinese will… The remaining Turks and Muslims have been condemned to extermination. The scope of the study is to analyze that the policy implemented in East Turkestan since the beginning of the occupation of the People's Republic of China in 1949 has the nature of genocide. The aim of the study is to prove that China's policy has a genocidal nature. This study, which was conducted using the literature review method, also examined China's policies towards East Turkestan in subheadings.