Musa b. Meymun'un Mişna Tora eseri bağlamında Yahudilikte kadının konumu
The position of women in Judaism in the context of Musa b. Meymun's Mishnah Tora
  1. Tez No: 889648
  2. Yazar: HATİCE BULŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Hakları, Evlilik, Boşanma, Ketuba, Levirat, Halitsa, Mişna, Tora, Women's Rights, Marriage, Divorce, Ketubbah, Levirate, Halisah, Mishnah, Torah
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kadın konusu uzun yıllardan beri tartışılan ve farklı kaynaklar ışığında bazen yanlı değerlendirmeler sonucu bazen ise kutsal metinlerin yanlış yorumlanması gibi nedenlerle nihai, ortak sonuca varılamayan bir niteliktedir. Bu çalışma, hayatın her aşamasında var olan kadın olgusunun daha doğru anlaşılabilmesi için Musa b. Meymun'un Mişna Tora eseri bağlamında Yahudilikte kadının durumu üzerine odaklanarak, Yahudi hukukundaki kadın hakları ve rollerini birincil kaynaklardan incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma; kadının, Yahudi kutsal metinlerine göre yaratılışını, toplumdaki konumunu, evlilik ve boşanma süreçlerindeki statüsünü ve bu süreçlerdeki yasal mevzuatı ele almaktadır. Mişna Tora'daki metinler ve bunların tarihsel ve kültürel bağlamları incelenerek, kadının sosyal, ekonomik ve dini rolleri üzerine derinlemesine bir analiz sunulmaktadır. Bu araştırma kadının Yahudi toplumundaki yerini ve değişen rollerini anlamak açısından bir kaynak niteliğinde olmakla birlikte çağdaş feminen yaklaşımların kutsal metinleri incelerken kullanabileceği bir argüman niteliği de taşıyabilir.
Özet (Çeviri)
The issue of women has been a subject of debate for many years, often resulting in inconclusive or conflicting conclusions due to biased interpretations or misinterpretations of sacred texts. This study aims to contribute to a better understanding of the phenomenon of women in all aspects of life by focusing on the status of women in Judaism within the context of Musa b. Meymun' s Mishnah Torah, and examining women's rights and roles in Jewish law from primary sources. The research addresses the creation of woman according to Jewish sacred texts, her position in society, and her status in marriage and divorce processes, along with the legal framework surrounding these processes. By analyzing Mishnah texts alongside their historical and cultural contexts, the study provides an in-depth analysis of women's social, economic, and religious roles. This research serves as a resource for understanding the place of women and their evolving roles in Jewish society. Moreover, it may also serve as an argument for contemporary feminist approaches when examining sacred texts."