Elektronik pazar yeri sözleşmesi
Electronic market place agreement
  1. Tez No: 889684
  2. Yazar: KÜBRA AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Elektronik Ticaret Pazar Yeri, Elektronik Pazar Yeri Sözleşmesi, Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı, Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı, Electronic Commerce, Electronic Commerce Market Place, Electronic Market Place Agreement, Electronic Commerce Intermediary Service Provider, Electronic Commerce Service Provider
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Her geçen gün daha da yaygınlaşmakta ve önemi artmakta olan elektronik ticaret, mevzuatımızda ilk olarak 23/10/2014 tarihli 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Sonrasında, elektronik ticaret faaliyetinin piyasada en yoğun şekilde yapıldığı ve satıcılarla alıcıların elektronik ortamda bir araya geldiği yer olan elektronik ticaret pazar yerlerinde elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara olan bağımlılığın artışının rekabet ortamını bozduğu ve tekelleşmeye neden olduğu görüldüğünden dolayı, bu Kanun'da 7416 sayılı Kanunla bazı değişiklikler ve yeni düzenlemeler yapılmıştır. 7416 sayılı Kanun'la düzenlenen yeni kavramlardan biri olan elektronik ticaret pazar yeri, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ayrı, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ile alıcıların ayrı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar ile alıcıların ayrı hukuki ilişkiler içinde bulunduğu bir platformdur. Bu hukuki ilişkilerden biri olan ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcı arasında kurulan elektronik pazar yeri sözleşmesi, elektronik ticaret pazar yerinin kullanımına yönelik bir sözleşmedir. Bu çalışmanın amacı elektronik pazar yeri sözleşmesini tüm yönleriyle incelemektir. Çalışmamızda elektronik pazar yeri sözleşmesi mevzuatımızdaki bazı kavramlardan yola çıkılarak tanımlanmış, sözleşmenin tarafları ayrı ayrı ele alınmış, sözleşme benzer sözleşmelerle karşılaştırılmış ve hukuki niteliği tespit edilmiş, sözleşmenin kurulması, tarafların borçları, sözleşmenin sona ermesi ve ihlali hâlleri incelenmiş ve sözleşmeye uygulanacak hukuk üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Electronic commerce, which is becoming more widespread and important day by day, was first regulated in our legislation with the Law on the Regulation of Electronic Commerce No. 6563 dated 23/10/2014. Subsequently, in electronic commerce market places, where electronic commerce activity is carried out most intensively in the market and where sellers and buyers come together electronically since it was observed that the increase in dependency on electronic commerce intermediary service providers disrupted the competitive environment and caused monopolization, Therefore, some amendments and new regulations were made to this Law by Law No. 7416. Law No. 7416 regulated electronic commerce marketplace, which is one of the new concepts, is a platform where the electronic commerce intermediary service provider and the electronic commerce service provider are in seperated legal relationship, the electronic commerce intermediary service provider and the buyers are in seperated legal relationship, and the electronic commerce service providers and the buyers are in seperated legal relationship. The electronic market place agreement, which is one of these legal relationships and established between the electronic commerce intermediary service provider and the electronic commerce service provider, is a contract for the use of the electronic commerce market place. The purpose of this study is to examine the electronic market place agreement in all its aspects. In our study, the electronic market place agreement is defined based on some concepts in our legislation, the parties to the agreement are discussed separately, the agreement is compared with similar agreements and its legal nature is determined, the establishment of the agreement, the obligations of the parties, the termination and breach of the agreement are examined and the law applicable to the agreement is emphasized.