Deneysel diyabetik sıçanlarda antioksidan vitamin ve geçiş metallerinin birlikte etkilerinin araştırılması
The Effects of antioxidative vitamin and transition metals in the experimental diabetic rats
  1. Tez No: 88987
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA BÜYÜKGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, cobalt ascorbic acid, antioxidative enzymes, nitric oxide, lipid peroxide
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
158 ÖZET Deneysel Diyabetik Sıçanlarda Antioksidan Vitamin ve Geçiş Metallerinin Birlikte Etkilerinin Araştırılması Oksijen serbest radikallerinin diyabette makro ve mikro vasküler komplikasyonlara neden olduğu bildirilmektedir, öte yandan kobaltın kan glukoz düzeyini düşürücü etkisi olduğu öne sürülmektedir. Bunların yanı sıra diyabette dokuların askorbik asit düzeylerinin değiştiğine ilişkin veriler bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmamızda STZ ile diyabet oluşturulan sıçanlara, kobalt (II) klorür ve kobalt (II) klorür ile birlikte L-askorbik asit uygulanmıştır. Bu amaçla, deney hayvanlan; kontrol (K), diyabet (D), kobalt (II) klorür uygulanan (Co) (0,5 mM), kobalt (II) klorür uygulanan diyabetik (D+Co), kobalt (II) klorür ile birlikte L- askorbik asit (1 g/L) uygulanan (Co+AA) ve kobalt (II) klorür ile birlikte L-askorbik asit uygulanan diyabetik (D+Co+AA) olmak üzere altı gruba ayrılmıştır. 2, 4 ve 6. haftalar sonunda sıçanların açlık kan şekerleri düzeyleri ölçülmüştür. Her gruptan 2, 4 ve 6. haftalarda karaciğer ve böbrek doku örnekleri alınmış ve bu örneklerde katalaz, glutatyon peroksidaz, süperoksit dismutaz aktiviteleri ile nitrit, TBARS ve askorbik asit düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmamızda, diyabette artan kan glukoz düzeyinin, kobalt kullanımı ile düştüğü gösterilmiştir. Diyabetik dokularda, 2, 4 ve 6. haftalarda katalaz, glutatyon peroksidaz ve süperoksit dismutaz aktivitelerinde kobalt uygulanışı ile birlikte azalma görülmektedir. Ayrıca kobalt, diyabette artan nitrit ve TBARS düzeylerinde de düşüşe neden olmaktadır. Kobalt ile birlikte askorbik asit kullanımının antioksidan enzim aktiviteleri ve nitrik oksit düzeyleri ile lipid peroksidasyonunun azalmasında önemli ölçüde etkin olamayacağı sonucu elde edilmiştir. Sonuç olarak, diyabette kan glukoz düzeyini düşürücü etkisinin yanında oksidan ve antioksidan sistemleri düzenlemesi bakımından bu dozdaki kobalt kullanımının uygun olabileceği düşüncesindeyiz. Anahtar Sözcükler Diabetes mellitus, kobalt askorbik asit, antioksidan enzimler, nitrik oksit, lipid peroksidasyonu
Özet (Çeviri)
159 SUMMARY The Effects of Antioxidative Vitamin and Transition Metals in the Experimental Diabetic Rats. It has been reported that the oxygen free radicals cause macro and micro vascular complications in diabetics. On the other hand, it is suggested that cobalt has a blood glucose lowering effect in diabetics. Furthermore, it was postulated that tissue levels of ascorbic acid have been modified during diabetics. From this point of view, STZ induced diabetic rats were given both cobalt chloride and together with L-ascorbic acid. For this purpose, experimental rats were divided into six groups as control (C), diabetics (D), cobalt chloride applied (Co) (0,5 mM), cobalt chloride applied diabetics (D+Co), cobalt chloride and L-ascorbic acid (1g/L) applied (Co+AA) and cobalt chloride and L-ascorbic acid applied diabetics (D+Co+AA). Blood glucose levels of the rats were measured at the end of 2nd, 4th and 6th weeks. Tissue samples of liver and kidney were taken from each group at the 2nd, 4th and 6th weeks and the activities of catalase, glutation peroxidase, superoxide dismutase and levels of nitrite, TBARS and ascorbic acid were analysed. In our study, it has been also indicated that the blood glucose levels which are normally elevated in diabetics, are reduced by providing cobalt. There was a decrease in the catalse, glutation peroxidase and superoxide dismutase activities in diabetic tissues by cobalt at the 2nd, 4th and 6th weeks. Moreover, cobalt also reduced nitrite and TBARS levels which are increased by diabetics. It has been found that the usage of ascorbic acid together with cobalt would not have an important effect on antioxidant enzyme activities, nitric oxide levels and decrease of lipid peroxidation. As a result, it is believed that in diabetes, cobalt dose which was used in this study can be considered as appropriate in regard to regulating oxidative and antioxidative systems in addition to its hyperglycemia lowering effect.